Děsivá nehoda českých cestovatelů. V horách se s jejich Tatrou utrhla silnice

[chooze:gallery;value:37329]

​O život šlo minulý týden cestovatelům z české skupiny Tatra kolem světa 2. Ti minulý čtvrtek jeli po výškové silnici v tádžikistánském Pamíru směrem k horkým pramenům Bibi Fatima u hranic s Afghánistánem. Cesta se však zvrtla.

Při cestě na úzké silnici ve výšce přes 4 300 metrů nad mořem se pod Tatrou, v níž skupina cestuje, podemlela cesta. "Asi po třech kilometrech se expediční vozidlo Tatra zřítilo ze svahu a otočilo se dvakrát kolem své osy," popsala děsivou nehodu skupina.

Tatra se zastavila až o stromy, které se nacházely asi 15 metrů pod cestou. "Téměř jako zázrakem vyvázli všichni na palubě bez vážných zranění. Nehoda se však neobešla bez naraženin, pohmožděnin a několika tržných ran. Několik členů bylo ošetřeno v místní nemocnici," dodala skupina.

[chooze:article;value:568935]

​U havarovaného vozidla druhý den začaly ve spolupráci českého velvyslance a tádžické policie a armády záchranné práce. K Tatře museli vystavět asi 200 metrů dlouhou cestu, aby se k ní mohla dostat i vyprošťovací technika.

I když se cestovatelům nic vážného nestalo, samotná Tatra je na tom hůře. Podle informací od skupiny je velmi poškozená a není tak jisté, jestli bude moci expedice ve své cestě, která začala v roce 2020, pokračovat.

Důvodem nehody měla být údajně nekvalitně postavená silnice. Ta byla nezpevněná se suchou vyzdívkou a podpěrou ze sypkého materiálu. Na té samé cestě, kde havarovala česká výprava, se jen letos zřítili i turisté z Německa i Holandska.​

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.