Psycholožka: Děti jsou trvale pod tlakem. Útoky na školách jsou jeho vyústěním

Podle psycholožky Terezy Příhodové je úterní incident na základní škole v Domažlicích, při kterém dívka nožem zranila své spolužáky, nejspíš souhrou vícero okolností. "Je to takový trend, který tou dobou dneska prostupuje. Děti jsou pod velkým tlakem – doma i ve škole," tvrdí.

"Svou roli může sehrát šikana, případně nějaká nestabilní situace doma. To všechno můžou být spouštěče podobné reakce," dodává s tím, že výsledná agrese může být buď ventilovaná vůči okolí, jako se to stalo v Domažlicích, nebo může vyústit v sebepoškozování.

Ve škole můžou mít děti problém například se zapadnutím do kolektivu. "Pokud do toho kolektivu nějakým způsobem nezapadají, necítí se v něm dobře, rodina na tom není finančně stejně dobře, jako je tomu u vrstevníků, nebo se něčím vymykají, tak může docházet k různým druhům šikany, která už není jen fyzická, ale s příchodem sociálních sítí se hodně přesunula do kyberprostoru a vytváří dlouhodobý tlak," vysvětlila.

[chooze:article;value:572619]

"Děti odejdou ze školy, ale ten tlak na ně ze strany spolužáků neupadá. A to je veliký problém, protože ta frustrace, která se může nakupit už v té škole, tak pokračuje i dál, když dítě přijde domů, jde na kroužek, jde spát," myslí si.

I proto podle Příhodové není od věci uvažovat o nějakém omezení používání těchto sítí u dětí. Může to být ale složité. "I pro ty děti už je to nějaká přímá forma komunikace," upozorňuje. Je proto prý nutné najít v této věci rovnováhu.

[chooze:article;value:572583]

Stresovým obdobím může být pro děti právě zejména období změn, jako je návrat do školy. Podle Příhodové to bylo viditelné například v pocovidovém období, ale platí to i o konci prázdnin. "Určitě je dobré s dětmi o návratu do školy mluvit," navrhuje. Rodiče by se měli dětí například zeptat, jestli se něčeho v souvislosti s návratem do školy nebojí.

Dobré ale podle ní není, ani když jsou rodiče přehnaně starostliví a dětem příliš umetají cestu. "Dříve či později se totiž ty děti setkají s nějakou autoritou, nějakým neúspěchem a strašně špatně pak ten neúspěch nesou," upozorňuje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.