TOP 09 zahájila kampaň. Chceme být ve vedení krajů, prohlásila šéfka strany

Nikdo v kraji na okraji. S tímto heslem jde TOP 09 do krajských voleb, kde nikde nekandiduje samostatně, ale v různých typech koalic. Vedle spolupráce s ODS a KDU-ČSL její členové kandidují také v koalicích se Starosty, Zelenými nebo menšími regionálními uskupeními.

"V krajských volbách bychom chtěli určitě i nadále držet možnost ovlivňovat dění v krajích, tak jako doposud –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ být ve vedení ve většině krajů," řekla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Momentálně má strana 20 krajských zastupitelů, ale ani jednoho hejtmana. Letos mají možnost se jimi stát dva kandidáti. Kvůli koalicím jsou totiž pouze dva členové "jedničkami" na kandidátce. V Jihočeském kraji to je Pavel Klíma a v Ústeckém Karolína Žákovská.

[chooze:article;value:572585]

​"Ústecký kraj stojí na prahu proměny a my chceme, aby těžba uhlí a montovny byly nahrazeny chytrými investicemi především do lidí, chceme zlepšit kvalitu bydlení a života tak, aby lidé neměli důvod z našeho kraje odcházet," uvedla lídryně kandidátky TOP 09 v Ústeckém kraji Karolína Žáková.

Hlavními tématy, která chtějí kandidáti napříč kraji prosazovat, jsou investice do infrastruktury, podpora krajského školství nebo lepší podmínky ve zdravotnictví. "Chceme investovat do dopravy, kde v minulosti vznikl velký infrastrukturní dluh a nechceme mít nejhorší silnice v celém Česku. Potom pochopitelně do zdravotnictví, chceme vytvořit co nejlepší podmínky pro lékaře, aby zajišťovali kvalitní péči po celém Středočeském kraji," nechal se slyšet kandidát strany ve Středočeském kraji Václav Švenda.

TOP 09 v senátních volbách podporuje 14 kandidátů z řad vládní koalice. Sama pak vysílá do boje o křeslo v horní komoře Parlamentu pět kandidátů. "Očekávám, že nejenom obhájíme dva stávající senátní mandáty, ale že přidáme mandáty i další. Pokud by to byly dva, tak by to byl samozřejmě velký úspěch," uzavřela Pekarová Adamová.

Mezi uchazeči jsou bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, režisér Břetislav Rychlík, ředitel základní školy Jan Korda i současní senátoři Herbert Pavera a Pavel Fischer.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.