Drama v Jeseníkách: Dívku při procházce uštkl jedovatý had, skončila na JIP

V dramatický zážitek se proměnila rodinná procházka na konci srpna nedaleko Vrbna pod Pradědem v okrese Bruntál. Na lesní cestě 18letou dívku uštkla zmije. "Mladá pacientka znenadání ucítila bolest, jako by ji něco bodlo do nohy. Podívala se k zemi a zahlédla v pohybu menšího hada s klikatou čárou na hřbetě," popsal mluvčí krnovské nemocnice František Kuba.

Svědci okamžitě přivolali záchranáře, kteří ji na místě ošetřili a poté převezli do nemocnice. Dívce mezitím otekla noha. Naštěstí nebyla ve vážném stavu.

"Měla štěstí, jelikož se podle jejího vyprávění jednalo o menšího hada a jedu se do rány dostalo jen malé množství. Hlavní reakcí jejího těla na zmijí jed byla nevolnost a bolesti břicha," uvedl Kuba. 

[chooze:article;value:563819]

​Přesto ji lékaři vzhledem k jejímu věku umístili na jednotku intenzivní péče na pediatrickém oddělení a nechali si ji tam na pozorování. Léčba spočívala v podání antihistaminik a kortikoidů, což podle mluvčího bylo naštěstí úspěšné, a dívka tak mohla jít po třech dnech do domácí péče. 

Není to běžné

Pro krnovskou nemocnici se jedná o první letošní případ uštknutí zmijí. Podle lékaře z Toxinologického centra Jiřího Valenty není uštknutí zmijí obecnou v Česku příliš časté. "Dochází k němu v řádu desítek případů ročně. Každé kousnutí zmijí navíc neznamená vždy intoxikaci," vysvětlil. 

Pokud už k tomu dojde, vyplatí se mít po ruce nejen kontakt na záchranáře, ale i Toxikologické informační středisko (224 915 402 nebo 224 919 293), kde pracují specialisté na otravy a poskytují konzultace lékařům i laické veřejnosti. 

Ženu na Šumavě uštkla zmije. Jed si z rány vysála, skončila v nemocnici (9/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.