Konec řečnění v Poslanecké sněmovně. Koaliční poslanci navrhují změnu

Nekonečné řečnění v loňském roce pro poslance znamenalo nejednu nelehkou noc. Nutnou výbavou se tak staly spacáky, karimatky a kartáčky na zuby. Káva tekla proudem třeba na únorovém jednání o nedůvěře vládě anebo pandemickém zákoně, které trvalo 35 hodin.

"Já vydržím několik dní nespat," řekl k situaci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Každou čtvrthodinku jsem měla nastavený budík," okomentovala zase Karla Maříková z SPD.

"Já jsem se vyspal asi hodinu, hodinu a půl a dal jsem si tři židle vedle sebe v restauraci. Mě probudil pán, který tady vysává," řekl tenkrát Patrik Nacher z hnutí ANO.

[chooze:article;value:478029]

​Plán mají vládní poslanci delší dobu. Změnit by chtěli třeba maximální délku vystoupení poslance k pořadu schůze a mluví se i o limitu projevů řečníků s přednostním právem.

"Koncem příštího týdne bude svolána schůzka se všemi zástupci poslaneckých stran v Poslanecké sněmovně a uvidíme, zda dojdeme ke shodě, ale i minulé volební období hnutí ANO předkládalo podobné nápady, podobné změny, tak já doufám, že ke shodě dojdeme," uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Jenže to vypadá, že opozice příliš nadšená není. "Vláda už nemá důvěru většiny občanů ČR, proto se snaží umlčet opozici a kritické hlasy a nemá to logiku ani z hlediska toho jednacího řádu, protože vládní koalice má mnohonásobně více přednostních práv, než má opozice," reagoval předseda SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:477505]

​Obstrukce v minulosti podle politologů využívaly i současné vládní strany. Třeba tehdejší místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek na jednání o EET v roce 2015 mluvil dlouhé hodiny o něčem úplně jiném.

"Bych asi radil být obezřetný při projednávání změn jednacího řádu, i při omezování možností jak jednotlivých klubů, tak jednotlivých poslanců ovlivňovat chod Sněmovny. Když dneska použije vláda na opozici palici anebo bič, tak se jí to příště může vrátit, až ona usedne v opozičních lavicích," uvedl politolog Lukáš Jelínek.

Poslanci vládní pětikoalice plánují zefektivnit i interpelace. Ty by oproti pravidelným čtvrtkům nově mohly probíhat každý pracovní den ráno a dopředu by byla známa jména ministrů, kterým budou poslanci klást otázky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.