Epidemie v Itálii pokračuje. Mrtví přibývají a nedaří se najít zdroj

Severní Itálie pokračuje v boji s nebezpečnou bakterií rodu Legionella. Ta přežívá v teplé vodě a způsobuje takzvanou legionářskou nemoc, která se projevuje zápalem plic. Daří se jí v okolí severoitalské metropole Milán. Podle deníku Sun se ovšem stále nepodařilo najít zdroj nákazy, která se tak, pravděpodobně vodovodem, šíří dál.

K minulému týdnu úřady evidovaly nejméně 53 případů. Dvanáct lidí skončilo v nemocnici, čtyři pak zemřeli. Jít mělo o pacienty starší 70 let s vážnějšími zdravotními problémy. Všichni tito nakažení přitom podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pocházeli z obcí Corsico and Buccinasco na jihozápadním předměstí Milána.

[chooze:article;value:571066]

Bakterie se ale nově na konci minulého týdne objevila také na severovýchod od lombardské metropole, a to v nemocnici ve městě Lecco, asi 35 kilometrů od Milána. Podle italského listu La Repubblica kvůli tomu musely být zastaveny hospitalizace na dvou tamních odděleních. Bakterií se přitom nakazil jeden z  pacientů. Podle deníku je ale bez příznaků.

Web La Gazzetta del Mezzogiorno dodává, že pacienti v nemocnici museli podstoupit vyšetření na nákazu a úřady nařídily pročištění vodovodního potrubí v nemocnici. Problémy s legionellou se ale nemusejí týkat jen Itálie.

V neděli před ní varovala například také Bratislavská vodárenská společnost. Bakterie se může rozmnožit například v bojlerech, které nezahřívají vodu nad 50 °C. Odborníci ji radí zahřívat ideálně na 70 °C.

Afrikou se rychle šíří epidemie nové varianty opičích neštovic (15/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.