Hořovická porodnice zkouší novinku. Usnadní otcům být u porodu

Ještě před 30 lety ukazovaly ženy narozené děti svým manželům přes okno v porodnici. Dnes jsou muži u porodu běžnou praxí a rodičky si porod bez jejich přítomnosti už nedokážou představit. Nemocnice se snaží ženám vyjít co nejvíc vstříc. Třeba právě hořovická porodnice se může pochlubit moderními apartmány.

"Na pokoji jsme vytvořili dvě takové části. Jedna část je manželská postel, kde pozice maminky je s monitorovací jednotkou. Vedle manželské postele je prostor pro ošetřování miminka nebo umývání. Samostatnou část pak tvoří kuchyňská část, jídelní stůl. Jsou tu i zásuvky, kdyby manžel třeba potřeboval pracovat. Součástí je i velké křeslo, nejen na odpočinek, ale i na kojení. Má tu lampičku, kdyby nechtěla manžela budit," popsala pokoj lékařka Milena Dokoupilová.

[chooze:article;value:567861]

​Na pokoj je možné přidat i postýlku pro staršího sourozence, nemocnice tím chce tak snížit stres maminkám z odloučení od druhého dítěte. "I ta máma se musí starat nejen o sebe, ale i o to miminko. Je to velká psychická i fyzická zátěž pro ženu, a když má kolem sebe lidi, které zná, tak je pro ni to období lépe snesitelné, než když je sama. My zaučíme tatínka a stará se pak tatínek," dodala Dokoupilová.

"Výhodou je, že poporodní lůžko bude moct využít jak maminka, tak partner. Když bude po těžším porodu, tak ta přítomnost otce je z hlediska pomoci a navázání rodinných vazeb po porodu prospěšná," řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení Leoš Teslík.

Impulzem pro vytvoření takovýchto apartmánů byla primárně zvyšující se poptávka po nadstandardní péči při porodech. Pokoje jsou určené pro ženy po přirozeném porodu i po císařském řezu. Hořovická porodnice je největší ve Středočeském kraji. Nové pokoje tam budou v provozu od úterý. Jsou ale za příplatek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.