Ruské jednotky postupují na Pokrovsk. Vše se zhoršilo, hlásí Ukrajinka

Civilisté v neprůstřelných vestách a helmách narychlo opouštějí své domovy. Tak to už několikátý den vypadá v ukrajinském Pokrovsku v Doněcké oblasti. Rusové se blíží a tamní úřady vyzývají k evakuaci.

Ruské velení ve čtvrtek oznámilo dobytí několika klíčových obcí v okolí. Ve městě ale navzdory varování stále zůstává okolo 50 tisíc obyvatel. "Situace je obtížná. Vše se zhoršilo během posledního týdne, týdne a půl. Neustále tu slyšíme exploze. Obzvlášť během noci jsou někdy extrémně hlasité. Je stále děsivější tu zůstat," popsala tamní obyvatelka.

[chooze:article;value:570638]

​Na nepřítele ale tlačí i Ukrajina, která postupuje v ruské Kurské oblasti. Rusko teď obvinilo Kyjev, že se pomocí dronů pokusil zaútočit na tamní jadernou elektrárnu. "Nepřítel se přes noc pokoušel zasáhnout jadernou elektrárnu. Už jsme informovali Mezinárodní agenturu pro atomovou energii. Slibují, že sem přijedou a pošlou specialisty, aby vyhodnotili situaci," prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Zuřivé boje svádějí podle ukrajinských médií Rusové a Ukrajinci o ženskou věznici vzdálenou přibližně 14 kilometrů od ukrajinských hranic. Uvnitř se ukrývají ruští vojáci.

Spojené státy už Ukrajincům přislíbily další vojenskou pomoc za 125 milionů dolarů. Součástí balíčku mají být také rakety protivzdušné obrany, protitankové střely nebo dělostřelecká munice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.