V Česku je stále více dronů. Jejich majitelé však často porušují pravidla

Drony se stávají čím dál oblíbenějšími i u amatérských pilotů. Jedno špatné řízení ale může vést ke kolizi nebo narušení soukromí. S velkou výškou přichází i velká odpovědnost.

Problémy s drony byly nedávno například na koncertu Eda Sheerana v Hradci Králové. Muž měl s dronem vzlétnout na letiště a vystoupení britské popové hvězdy si natáčet. "Případ neoprávněného užití dronu, který jsme kvalifikovali jako přestupek, jsme oznámili Úřadu pro civilní letectví," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Legislativa je přitom prý poměrně jednoduchá. "Může létat pouze do výšky 120 metrů, musíme ho mít vždy v dohledu a neustále kontrolovat vzdušný prostor, zdali třeba nepředstavuje riziko pro osoby, zvířata, životní prostředí nebo majetek," řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

[chooze:article;value:570654]

Například nad soukromým pozemkem může pilot se svým dronem přeletět. Nesmí se nad ním ale nikterak zdržet. "Nesmí se nikdy zdržovat po delší čas, tak aby mě jakožto osobu na tom pozemku ohrozil," vysvětlil prodejce dronů Alexandr Novotný.

Zcela specifické podmínky platí v okolí letišť nebo elektráren. "Tam je zapotřebí, aby si uživatel pečlivě nastudoval všechna opatření na specializovaných webech," zdůraznil Hezký.

Lidé si také často stěžují, že cizí drony létají nad jejich pozemky a narušují jejich soukromí. Pokoušet se stroj sestřelit, jak se už několikrát stalo, ale může znamenat velké nepříjemnosti včetně trestního stíhání. Jediným legálním řešením je zavolat policii. Ta však v takových případech často nic nezmůže.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.