Temelín a Dukovany vyrobily loni rekordní množství elektřiny

Tolik elektřiny jako v loňském roce nevyrobily jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně nikdy v historii. Je to hlavně díky minimu poruch a krátkým odstávkám jednotlivých reaktorů.

ČEZ vyrobil v jaderných elektrárnách 31 terrawatthodin elektrické energie, což je třeba o 110 tisíc megawatthodin vyrobené elektřiny více než v roce 2021. Výkon obou elektráren přitom meziročně vzrostl o 500 megawatt hodin, což je množství srovnatelné s výkonem menšího samostatného jaderného bloku.

"Je to výsledek řady modernizací a vylepšení, které zvýšily spolehlivost a výkon obou těchto klíčových výrobních zdrojů," prohlásil mluvčí ČEZu Jiří Bezděk. Díky rekordní výrobě elektřiny z jádra nemusely dodávat tolik energie do sítě uhelné elektrárny, čímž se šetřilo ovzduší a životní prostředí.  

[chooze:article;value:481516]

Bezemisním provozem tak podle statistik ušetřily obě jaderné elektrárny 23 milionů tun oxidu uhličitého. Energie z jádra tak pokrývá už téměř polovinu roční spotřeby v celé České republice. V roce 2023 se ale očekává o něco nižší produkce elektřiny.

Plánují se totiž rozsáhlé investice a opravy v obou jaderných elektrárnách. A to si vyžádá delší odstávky, kdy jednotlivé reaktory nebudou moci vyrábět a dodávat elektřinu do přenosové soustavy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.