Kvůli Dukovanům se vybuduje několik obchvatů. Rekonstrukce čeká i železnici

Obchvat Třebíče je jedním z největších projektů v rámci příprav na výstavbu nových jaderných reaktorů dukovanské elektrárny. Stát bude 4,25 miliardy korun.

"Součástí bezmála šest kilometrů dlouhého obchvatu bude devět mostů, jeden tunel, tři mimoúrovňové křižovatky a jedna lávka pro pěší," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Obchvat Třebíče by ŘSD chtělo začít stavět do tří let.

Hotový by pak mohl být za další tři roky, tedy v roce 2030, což je i doba, kdy by se měl první nový reaktor začít stavět. Kvůli transportu různých komponentů pro nové dukovanské jaderné bloky se budou na trase mezi Jihlavou a Dukovany muset postavit obchvaty hned šesti měst nebo obcí.

[chooze:article;value:559840]

​Obchvat Jihlavy, kudy by také měly dukovanské komponenty jet, už se staví. A navíc nejde jen o silnice. Některé obří komponenty přivezou do elektrárny i po železnici. Kvůli tomu se za sto milionů korun rekonstruují železniční mosty na trase mezi Brnem a Dukovany, jako třeba ten 260metrový u Moravského Krumlova.

Vítězem tendru na výstavbu dvou nových dukovanských reaktorů za nejméně 400 miliard korun se stala korejská společnost KHNP. Do zkušebního provozu by měl první z nových jaderných bloků jít v roce 2036.

​Jadernou elektrárnu Dukovany dostaví Korejci. Jde o největší zakázku v historii (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.