Honza vyráží do Číny na extrémní závod. Je mu teprve 14 let

Síla, vytrvalost, přesnost a technika. To všechno piluje Honza před největším závodem kariéry prakticky všude, kde se k překážkám nachomýtne. Během mistrovství světa ho čeká pět kilometrů horským terénem a 26 překážek. "Je to terén asi jako u nás v Krkonoších," dodává on sám.

Na každou překážku má jeden pokus. Jakmile se to nepovede, následuje trest v podobě 15 cviků, takzvaných angličáků. Největší vítr má Honza z překážky zvané oštěp. Na šest metrů musí zasáhnout slaměného panáka. Oštěp musí zůstat zapíchnutý a nesmí se dotýkat země.

Závody v Česku nebo v Evropě jsou kratší a většinu jich ve své kategorii Honza vyhrál. Teď ale ví, že ho čeká mnohem těžší šichta a větší konkurence. "Trénuju čtyřikrát týdně běh a jednou až dvakrát týdně překážky," tvrdí.

[chooze:article;value:568929]

A zatímco Honza ladí mistrovskou formu, jeho maminka má plnou hlavu s vyřizováním potřebných formalit, aby je do Číny vůbec pustili. "Museli jsme mít vízum, pozvání z čínské strany, všechno samozřejmě v čínštině, tak jsme to museli překládat," vyjmenovává požadavky.

Prozatímní vrchol kariéry čeká Honzu v sobotu. Samozřejmě chce na bednu, ale i top deset by prý byl obrovský úspěch.

O extrémní závody roste v Česku zájem jak u dospělých, tak i u dětí. Překonávat se snaží hlavně sami sebe. A své výkony často sdílejí i na sociálních sítích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.