Česko zažilo další letošní tropickou noc. Ve Zlíně bylo jako na Mallorce

S měřením začal štáb televize Nova se začátkem Televizních novin. V 19:30 bylo ve středu ještě stále téměř 33 stupňů a sportování jen na vlastní nebezpečí. Po hodině a půl hraní fotbalu toho v devět hodin večer měli členové štábu takzvaně plné kecky. Bylo totiž ještě pořád 27 stupňů Celsia.

V deset hodin večer bylo ve Zlíně ještě stále kolem 26 stupňů a být takto přes den, tak by tato teplota stále lákala k vodě. Hodinu před půlnocí tam byla stejná teplota jako v dovolenkové destinaci na Mallorce, a to 24 stupňů Celsia.

Teploty doma, obzvláště ve starých zástavbách, byly pořád vysoké a větrat se vyplatilo až v pozdních hodinách. Parkovací automat ve čtvrtek dvě hodiny ráno hlásil, že je příjemných 22 až 23 stupňů.

[chooze:article;value:569401]

​S měřením štáb končil až na ránem. V pět hodin ráno, tedy v čase, kdy někteří už chodí do práce, bylo 20 stupňů Celsia, ti rozespalí už museli dokonce vytáhnout ze skříní i mikinu. Ve Zlíně se potvrdilo, že šlo o třetí po sobě jdoucí tropickou noc. Tedy noc, kdy teplota neklesla pod 20 stupňů.

"Z pohledu scénářů klimatické změny to vypadá, že do roku 2060 se počet tropických nocí ještě zdvojnásobí," okomentovala meteoroložka Dagmar Honsová. Vloni bylo takových nocí šest, letos už 12.

V těchto horkých dnech mohou mít někteří lidé problém se spánkem. "Přes den nechat zastíněná okna, moc nevětrat, pokud je tam samozřejmě klimatizace, tak jí nastavit na nějakou adekvátní teplotu," radí primář urgentního přijmu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Michal Pisár. Před spaním se můžete ochladit také studenou sprchou nebo obkladem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.