Na Evropu se řítí extrémní vlna veder. Teploty přesáhnou i 40 stupňů Celsia

Meteorologové varují před vlnou veder, která se žene na Evropu. Velmi teplý vzduch má do střední Evropy dorazit směrem z jihu. Kontinentální vzduch z Balkánu v následujících dnech pořádně zatopí Bulharsku, Itálii, Španělsku i Portugalsku. Tam meteorologové na následující dny předpovídají i 40stupňová denní maxima. 

Podle Meteoalarmu platí pro některé části Španělska červená výstraha. Už tento týden mají být 40stupňová vedra ve Valle del Tajo a Campiñě cordobese. Další dny i v Zaragoze a Vegas y Oeste. Pro velkou část území je v platnosti oranžová výstraha, která varuje před teplotami nad 36 °C, a platí i pro část Portugalska. Vysoké teploty mají v následujících dnech zasáhnout jižní polovinu a sever. Tamní meteorologické stanice ale upozorňují, že se mohou vyhoupnout ještě výš. 

Podle meteorologů se v následujících dnech pořádně zapotí i v Bulharsku. Na konec týdne meteorologové předpovídají denní maxima dosahující místy až 38 °C. Takové hodnoty mají naměřit hlavně na jihozápadě země. V Burgasu a Varně, oblíbených turistických destinacích, bude o něco chladněji. I tak tam ale předpovídají 29 až 30 °C. Moře v těchto dnech dosahuje teploty 28 °C. 

[chooze:article;value:568143]

Teplé počasí se má přesunout i nad střední Evropu. Podle deníku iMeteo mají na Slovensku už tento víkend teploty dosahovat 30 stupňů Celsia a v následujícím týdnu mají vystoupat ještě výš. O tom, zda dosáhnou 40 °C, mají rozhodnout bouře. Právě bouřkové počasí má přes Slovensko přecházet od čtvrtka.

Jak bude v Česku, meteorologové zatím neví. "Jisté je v tuto chvíli víceméně jen to, že přelom a hlavně začátek příštího týdne opravdu bude velmi teplý. Od neděle k nám zesílí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu a relativně dost pravděpodobně už vypadá i to, že se bude jednat o delší vlnu veder, která bude trvat patrně více dní," vysvětluje Český hydrometeorologický ústav. Otázka ale panuje nad tím, jak teplý a jak studený vzduch to nakonec bude. 

Vlna veder má podle meteorologů zasáhnout i severnější oblasti. Varuje před ní i britské Met Office, podle kterého ji pocítí už o tomto víkendu. Horko má udeřit hlavně v jihovýchodní části Anglie. Teploty se tam mají pohybovat okolo 30 °C. "Vlna veder je tři nebo více dní v řadě, kdy maximální teploty dosáhnout určitého bodu. Liší se pro různé regiony země, například pro jihovýchodní Anglii je to 28 °C," vysvětlil meteorolog Jim Dale.

USA sužuje bouře Debby. Města chystají kvůli počasí krizové plány (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.