Lékařka: Děti by měly vědět, že k životu patří i nepříjemné věci. Respektujme je

Psychická odolnost je podle Lucie Vaškové dovednost, která je v dnešní době nevyhnutelná. "Můžeme si ji představit jako takový imaginární sval, který je potřeba procvičovat- Musíme zvládat stresové či jinak komplikované situace, u kterých předem nevíme, jak na ně budeme reagovat. A tím se posílíme," uvedla.

Této dovednosti je potřeba učit už malé děti. "Když je nějaký problém, tak je ideální jej řešit hned na začátku. Jinak stále roste. A to můžeme učit naše děti už odmalička. Že i nepříjemné věci patří k životu. Když se to naučí, mohou hned od dětství vědět, že se věci dají řešit a budou se umět s nepříjemnými věcmi v budoucnu lépe vypořádat," vysvětlila.

[chooze:article;value:565963]

"Když dítě nastoupí do školky a má strach z nových věcí a lidí, tak je důležité se nebát toho, aby to dítě "plavalo ve studené vodě". Když má třeba konflikt se spolužákem, tak je dobré ho naučit, jak ty situace řešit, jak to komunikovat, a tak. My máme například v péči děti, které zažily nějaký nepříjemný konflikt, ale nezpracovaly to. Pak se zablokovaly a nechtěly do té školky znovu jít," uvedla příklad.

Hodně psychických problémů mají děti v souvislosti s dnešní digitální dobou. Vyžaduje v psychické rovině jiné dovednosti. Děti mají dostatek jídla a všeho materiálního, mají kde bydlet, ale kde strádáme, jsou vztahy a vyznání se sama v sobě. Jsou zahlceny spoustou informací a neumí se rozhodnout, co je pravda," řekla lékařka.

[chooze:article;value:567041]

"Když něco vidí například na sociálních sítích, měly by to zpracovat určitým kritickým myšlením. Jestli to, co vidí, je skutečně pravda či jen iluze. Když vidí lidi, kteří mají dokonalé kariéry, samy si myslí, že nic takového nedokážou. Pro nás je důležité, abychom jim ukázali, že mohou mít fajn život, ale že je k tomu potřeba dělat postupné krůčky," doplnila.

Podle Vaškové je také důležité, aby rodiče s dětmi komunikovaly více rovnocenně. První, co můžeme udělat, je brát své děti vážně. Respektovat, že je vlastně neznáme, i když je vidíme denně. To, co se v nich odehrává, rodiče často neví. A můžu říct, že jsem dobrý rodič, když to dítě má ve mně důvěru a dokáže se mi svěřit s tím, jak svět vidí. Zároveň je ale potřeba je naučit prohrávat, to umí třeba sport. Každou prohrou se člověk posilní a může být lepší," řekla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.