Američany překvapila dovolená v Chorvatsku. Je tam záchodová mafie, zlobí se

Američany čeká v Chorvatsku spousta kulturních šoků, upozornil web dnevnik.hr. Shromáždil tak z diskuzních fór na turistických webech nejčastější a nejzajímavější reakce na pobyt v zemi.

Údiv nad jídlem

První šok přišel při návštěvách chorvatských přátel. "V Chorvatsku se všechno točí kolem jídla a pití. Když přijdu k někomu na návštěvu, ptá se už u dveří, co budu jíst a pít, a je běžné přinést láhev nebo jídlo jako dárek. Chléb se jí ke každému jídlu, včetně brambor a těstovin, což je také zajímavé. Jednou z nejčastějších vět, které slyším u stolu, je: 'Vezmi si ještě, aby se to nevyhodilo.' Překvapuje mě, že vyhazování jídla tady ještě není zákonem zakázáno," poznamenal Liam.

[chooze:article;value:566528]

Samotné jídlo se některým Američanům občas nelíbí. "Jídlo je v Chorvatsku vynikající, ale najdete některá, která jsou velmi bizarní. Pokrmy, které se připravují ze žaludků krav a prasat, klobásy z prasečí krve nebo plši, které lze jíst v některých částech země, nejsou pro každého," napsal Leon.

Evropa Američany překvapuje tím, jak je malá. "V Americe jedou lidé kilometry, aby navštívili místní park, já hned skončím v jiném městě nebo za hranicemi," podivil se P. B. "Ulice jsou úzké, auta malá, stejně jako domy. Někteří lidé dokonce žijí v rodinných domech, které jsou rozděleny mezi různé majitele! Něco takového není v USA tak běžné," dodal další Američan.

Temperamentní Chorvaté

Dalším rozdílem je chování Chorvatů. "Líbí se mi, jak mluví. Jsou tak hlasití a temperamentní, že mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomila, že se nehádají, ale mluví tak normálně o každodenních věcech. To, co je odlišuje, je to, že se nesmějí tolik jako Američané ani se nesnaží být velmi zdvořilí, když se poznávají," podotkla Olivia.

[chooze:article;value:565924]

Problém je ale s cigaretami. "Je hrozné, kolik lidí kouří. Kouř je cítit na každém kroku a někdy je najít kavárnu, kde se můžete nadechnout, nesplnitelná mise. Viděl jsem ženy, které tlačily kočárky s cigaretami v ústech, stejně jako dvanácti- třináctileté děti, které típaly nedopalky cigaret na silnici," svěřil se John. 

Záchodová mafie v Evropě

Největším šokem ale byly placené veřejné záchody a prodávání toaletního papíru na těch zdarma. Američané mají pocit, že v Evropě funguje záchodová mafie. 

"Vytahují peníze od turistů v nouzi, kteří nemají jinou možnost než jim nechat bankovky, pokud nemají drobné," vadí jednomu z turistů.

Mezi další kulturní rozdíly patří to, že Chorvaté podle Američanů nikam nespěchají a věnují pozornost módě. Zároveň nenechávají příliš velká dýška. 

[chooze:article;value:566809]

"Moje první jídlo v Záhřebu bylo čevapčiči v malé restauraci s kamarádem z Chorvatska. Zaplatil jsem, ale nenechal jsem velké spropitné, protože mě upozornili, že se v Evropě nedává tak velké jako v Americe. Přítel uviděl bankovku, kterou jsem nechal na stole, popadl ji a strčil mi ji do kapsy s tím, že je to fakt moc," řekl turista.

Podobně překvapená byla i Američanka žijící v Chorvatsku Niav Konnová. Vadilo jí například kouření nebo nedostatek variant při obědech v restauraci. Na druhou stranu jí přišlo, že je v zemi bezpečno a všichni se o sebe starají. V článku pro Business Insider také upozornila, že na rande se účet nedělí a muži ji zaplatit ani nechtějí nechat.

Otestovali jsme za vás chorvatské kempy. Připlatíte si za auto i psa (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.