Evropské destinace už mají turistů dost. Chystají pro ně kvóty

Minulý týden připlulo na vyhledávané řecké souostroví v jediný den 11 000 turistů. Úřady tam dokonce musely vyzvat místní, aby kvůli přílivu cestovatelů co nejméně vycházeli ven. Teď se tamní starosta rozhodl pro radikálnější řešení. Počet cestujících na lodích omezí na 8 000 denně.

"Od roku 2025 tento limit zavedeme, abychom zachovali náš ostrov jako jedinečnou destinaci," vysvětluje starosta ze Santorini Nikolaos Zorzos.

[chooze:article;value:566868]

​Podobné problémy už řadu let řeší rovněž italské Benátky. Ty chtějí v příštím roce na přibližně 500 korun za osobu zdvojnásobit vstupné pro turisty, kteří do města přijíždějí na jediný den. Dosud úřady v rámci programu vybraly v přepočtu přes 50 milionů korun. Ke snížení počtu turistů to přesto nevedlo.

A přemíra cestovatelů trápí i Španělsko. Barcelona plánuje do roku 2028 zrušit všechny krátkodobé pronájmy, aby vyřešila zhoršující se bytovou krizi a prudký nárůst cen nájmů.

[chooze:article;value:566468]

​"V Barceloně je přibližně 10 tisíc bytů, které měly sloužit místním. Dnes jsou využívány spíše k turistickým účelům. Kdybychom tyto byty použili k jejich původnímu účelu, pomohlo by nám to vytvořit novou nabídku bydlení," informuje starostka Barcelony Laia Bonetová.

V Barceloně žije přes 1,5 milionu obyvatel. Jen loni ji ale navštívilo 26 milionů turistů. Řada z nich se přitom ubytovala právě v apartmánech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.