Chudoba ohrožuje nejvíce Čechů za několik let. Skutečnost je ale ještě horší

V loňském roce bylo v České republice chudobou ohroženo 12 procent obyvatel, což je nejvyšší číslo za poslední roky. Sociologové zároveň upozorňují, že ve skutečnosti chudoba ohrožuje mnohem více lidí.  

Do průzkumu Eurostatu se totiž neberou v úvahu exekuce. Těch u nás bylo na konci loňského roku více než čtyři miliony.

Na druhé straně ale v Česku přibývá i počet dolarových milionářů. Tedy lidí, kteří mohou prakticky okamžitě investovat minimálně jeden milion dolarů, zhruba 23 milionů korun. Zatímco v roce 2018 jich bylo 27 tisíc, vloni jejich počet vzrostl na téměř 40 tisíc. A toto číslo se neustále zvyšuje.

[chooze:article;value:561167]

Rostou ale i mzdy. Na více než 100 tisíc korun měsíčně si přišla před pěti lety pouhá dvě procenta zaměstnanců. Vloni to už ale byla skoro čtyři procenta zaměstnanců. 100 tisíc měsíčně si u nás tak vydělává už každý 25. zaměstnanec.

To, že přibývá chudých i bohatých je podle ekonomky Jany Matesové celosvětový trend. "Už od krize v roce 2008 banky tiskly a tiskly peníze. A když přišla pandemie, tak zase vlády rozdávaly peníze plnými hrstmi, ale tolik se nevyrábělo. Takže vznikla vysoká inflace, na kterou nejvíce doplatili ti chudší," uvedla.

[chooze:article;value:566012]

Kromě vysoké inflace se na tom prý podílí také daňová reforma z konce roku 2020. "Ta hodně pomohla lidem s nadprůměrnými příjmy, ale vůbec nepomohla lidem s příjmy do průměru," zdůraznila. "A potom přišel konsolidační balíček a ten zasáhl všechny skupiny přibližně stejně," dodala.

Velký problém podle ní představuje také malá benevolence státního rozpočtu. "Skoro všechny příjmy, které stát vybere, rozdává na věci, které jsou ze zákona povinné. Takže najednou nemůže přidat státním úředníkům, učitelům nebo policistům, protože není z čeho," zdůraznila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.