S rozbitou hotelovou televizí a dalšími průšvihy na dovolené vám pomůže pojištění odpovědnosti

Dovolená by měla být časem odpočinku, kdy vypnete hlavu. Ale stačí jedno hloupé škobrtnutí a je po pohodě. Doslova. Zakopnutí klientky, respektive její následný pád a poničení kufru jiného cestujícího vyčíslila pojišťovna na 12 300 Kč. A další pád stál i za zničeným surfem, jehož poškození vyšlo na téměř 7 500 Kč. Oba nešťastníci však měli štěstí v neštěstí. Nebo spíš dostatek rozumu, aby si ještě před dovolenou na cesty přibalili i pojištění odpovědnosti. Právě to totiž uhradí škody způsobené na majetku či zdraví jiných osob.

Podobné příhody se přitom mohou stát téměř na každém rohu, jak ostatně dokládají data samotných pojišťoven a škodní události, které jim klienti už od začátku tohoto roku nahlásili. Úhrada rozbité lampy v rakouském hotelu, kterou má na svědomí český turista, stála pojišťovnu téměř 9 tisíc korun. Jiný klient zase nechtěně zničil ovladač od klimatizace – a konečný účet? 816 Kč. Možná vám taková částka přijde zanedbatelná a mávli byste nad ní rukou. Nikdy ale nemůžete dopředu vědět, na kolik poškozený (osoba, hotel, půjčovna) škodu vyčíslí a v jakém rozsahu po vás bude vyžadovat její uhrazení.

Jen omluva často nestačí

Spoléhat se pochopitelně nemůžete ani na to, že vám úhradu škody dotyčný odpustí, pokud se omluvíte. I když jste ji nezpůsobili záměrně, nezapomínejte na to, že například provozovatelé ubytovacích zařízení (ale nejen ti) se s podobnými situacemi nevypořádávají zdaleka výjimečně a pokud by každému „hříšníkovi” měli poničené vybavení nebo ztracený klíč od pokoje odpustit, brzy by se to mohlo neblaze promítnout do jejich rozpočtu. Slušná omluva je i tak samozřejmě na místě, nové vybavení za ni ale hotel nekoupí. Stejně jako za ni autopůjčovna nenechá opravit poškozený vůz – ostatně škoda ve výši 28 212 korun, kterou pojišťovna uhradila za poškození vozu klientem na dovolené v Martiniku, už není zcela zanedbatelnou částkou.

Nebo můžete omylem shodit zboží v obchodě se suvenýry, do někoho nechtěně vrazit tak, že mu z ruky vypadne drahý mobil, který se pádem rozbije, poškrábat podlahu... Seznam toho, co se vám na dovolené může přihodit, by byl zkrátka dlouhý. A to už vůbec nemluvíme o tom, co můžou napáchat třeba rozdováděné děti.

Jak vybrat správnou „pojistku na blbost”, která vám vytrhne trn z paty

Pojištění odpovědnosti je tu právě pro takové případy – kryje škody, které neúmyslně způsobíte někomu jinému, a to jak na zdraví, tak také na majetku.

Při výběru pojištění odpovědnosti se dívejte hlavně na rozsah krytí. Některé pojišťovny nabízejí základní balíčky, které se vztahují jenom na nějaké typy škod. Jiné ale poskytují i širší krytí, právě včetně škod způsobených dětmi nebo domácími zvířaty. Takže mějte hlavně jistotu, že vaše pojistka vám opravdu bude krýt záda ve všech malérech.

Dalším důležitým bodem je výše pojistného plnění. To znamená, kolik peněz vám pojišťovna vyplatí v případě, že způsobíte škodu. Máte hodně čilé děti nebo cestujete do drahé destinace? V tom případě se raději nedržte s limity při zemi.

Kvalitní pojištění odpovědnosti by taky mělo obsahovat asistenční služby, které vám pomohou v případě nouze. Abyste jednoduše mohli zavolat na asistenční linku, která tu pro vás je 24/7, spojit se s česky mluvícím operátorem a ten vám pomůže zajistit třeba právní poradenství, pomoc při komunikaci s místními úřady, domluví tlumočníka, zajistí náhradní ubytování a tak dále.

Bez pojištění je to risk

Cestování bez pojištění odpovědnosti je chůze po tenkém ledě. Každá malá nehoda může vést k velkým problémům a nákladům. Proto mějte před každou cestou jistotu, že jste si sjednali kvalitní cestovní pojištění s pojištěním odpovědnosti. Získáte tak klid a vědomí toho, že vás žádná nečekaná událost nepřekvapí a budete si moct svou dovolenou užít naplno, bez obav z nečekaných finančních výdajů.

Abyste věděli, na kolik vás takové cestovní pojištění s pojištěním odpovědnosti vyjde, nechte si srovnat nabídky na některém z online srovnávačů. Třeba ten od Ušetřeno.cz vám ukáže aktuální nabídky cestovního pojištění na trhu a vy si je můžete porovnat nejen podle ceny, ale i podle dalších požadavků. A to vše online, z pohodlí domova. A pokud najdete nabídku, která vám sedne nejvíce, můžete ji online cestou rovnou taky uzavřít. Klidně jen pár minut před odjezdem na dovolenou.

Pak už jen stačí užívat slunce, relax a pohodové dny bez zbytečných starostí!

Autor: Michaela  Svobodová

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.