Novým českým eurokomisařem bude Síkela. Vláda ho vybrala jednomyslně

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu oznámil jméno kandidáta na nového českého eurokomisaře. "Tímto kandidátem bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. K tomu bych chtěl poznamenat, že toto rozhodnutí vlády bylo jednomyslné," prohlásil. Podle Fialy si tím Česko říká o silné portfolio. 

Kromě Síkely se ve spojitosti s postem eurokomisaře mluvilo také o europoslankyni Danuši Nerudové (STAN). Po evropských volbách se ale stále častěji skloňovalo právě Síkelovo jméno.

[chooze:article;value:556209]

Nerudová už Síkelovi k nominaci poblahopřála. "Pane ministře, přeji vám mnoho úspěchů, silné portfolio a těším se na naši spolupráci. Na mém závazku být aktivní a pracovat na prosazování zájmů naší země v Evropě se dneškem nic nemění. Česko musí hrát v Evropě první ligu," napsala na síti X.

V Evropské komisi Síkela pravděpodobně vystřídá dosavadní eurokomisařku a místopředsedkyni Komise Věru Jourovou. Ta v Komisi byla od roku 2014. Jeho nominaci ale ještě musí projednat sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Složení Komise jako celku pak schvaluje Evropský parlament.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.