Lavičky před nádražím v Brně jsou pryč. Radnice o jejich vrácení neuvažuje

Ještě minulý týden bylo deset laviček na svém místě. V pondělí si už tam ale nikdo sednout nemohl. "V situaci, kdy lavičky využívají primárně obyvatelé, kteří jsou nepřizpůsobiví, je velmi složité nějakým způsobem je tam zachovávat, udržovat, aby sloužily normálně veřejnosti a kolemjdoucím, kteří si chtějí jen sednout," poznamenal mluvčí úřadu městské části Brno-střed Michal Šťastný.

Nepomohlo čištění horkou vodou ani zvýšený dohled městských strážníků. Polehávání na lavičkách měly zamezit područky. "V tomto krátkém úseku Nádražní ulice se strážníci za poslední měsíc a půl zabývali 120 přestupky, z toho výrazná většina se týkala pití alkoholu na veřejnosti a znečišťování," sdělil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

[chooze:article;value:544833]

"Začaly se také množit stížnosti, že se v místech pravidelně shlukují lidé bez domova a také uživatelé omamných látek," poznamenal mluvčí Michal Šťastný.

Některé obyvatele ale zaskočilo, že lavičky zmizely. "To, že je zrušili, mě mrzí, člověk si mohl odpočinout, ale je pravda, že se na nich váleli jenom ti bezdomovci," řekl jeden z místních. "Tady většinou byli bezdomovci, pití, tak aby tady byl pořádek. Takže teď je to tady klidnější," dodali další.

A to potvrzují i městští strážníci. Porušování zákona, přestupky nebo konflikty už téměř zmizely. Jestli se však lavičky na své původní místo někdy vrátí, město teď neřeší.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.