Ministerstvo chystá velkou zakázku. Chce koupit přes 800 vojenských tater

Česká armáda pokračuje ve své modernizaci. Nejnovějším krokem je objednávka, kterou chystá ministerstvo obrany. Rámcovou dohodu chce uzavřít s českou automobilkou Tatra, od které si chce objednat nová vojenská auta.

Těžká nákladní auta bude armáda nakupovat postupně. Jednat se má o vozidla Tatra T-815, která bude armáda nakupovat ve třech typech. Půjde o typy T-815 6x6-7 s valníkem, T-815 8x8-7 s nakladačem kontejnerů a T-815 8x8-7, který bude kombinovat valník a nakladač.

[chooze:article;value:560447]

​Podle návrhu by takto ministerstvo do konce září 2031 mohlo nakoupit až 872 terénních aut v celkové ceně 13,35 miliardy korun, přičemž nejnižší počet nakoupených vozů je 98. Konkrétní podobu zakázky představí ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vládě v polovině července.

Armáda si od zakázky slibuje nahrazení starých vozů, z nichž některé slouží už i 40 let. Ministerstvo navíc plánuje zakázku otevřít i pro další země. "Rámcová dohoda umožňuje, aby se k ní připojili i alianční partneři. To by znamenalo slevu i pro ministerstvo. O připojení se k dohodě uvažuje vážně například Slovensko," uvedlo ministerstvo.

Česká armáda se připravuje na případnou mobilizaci. Sbírá data o lidech, kteří mohou bojovat (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.