Hasiči popsali zásah při nehodě vlaků v Pardubicích: Mohlo to být ještě horší

"První proniknutí do kolejiště bylo asi 250 metrů od místa střetu," popisuje první momenty na místě velitel 1. jednotky Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Petr Dvořák.

Hasiči okamžitě po příchodu na místo začali zjišťovat rozsah škod a počet zraněných. "Bylo dost zvláštní, že na místě panoval ohromný klid," vzpomíná si velitel úseku Michal Vraný.

V prvních momentech některé z hasičů napadlo, že by se mohlo jednat o prověřovací cvičení. "Z dikce hlasu operačního ale poznáte, že se asi o jednoduchou záležitost nejedná," dodává Dvořák.

[chooze:article;value:559660]

Všichni zranění byli v přední části vlaku. "Ti, které jsme museli vyprostit, byli zhruba na ploše čtyři krát čtyři metry," popsal Dvořák nejsložitější místo zásahu. "Celý tým fungoval úplně skvěle. Kluci šlapali jak švýcarské hodinky," chválí pak své kolegy Vraný.

Rozsah škod mohl být podle hasičů ale ještě daleko větší. "Bylo štěstím, že náraz byl v tak malé rychlosti. Nedovedu si představit, kdyby ty vlaky byly třeba za Pardubicemi v 50kilometrové rychlosti oba," myslí si Dvořák.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.