Drama v letadle plném cestujících. Od katastrofy je dělilo jen pár vteřin

Let z anglického Bristolu do dovolenkového ráje Gran Canaria se už těsně po startu mohl proměnit v horor. Letadlo totiž nenabralo potřebnou rychlost a ranvej opustilo těsně před jejím koncem.

Od asfaltu se letoun odlepil ve chvíli, co ho podle deníku Daily Mail od katastrofy dělilo pouhých 260 metrů. V nabrané rychlosti by tak na konec dráhy dorazilo za tři sekundy. Nad nedalekou silnicí, která leží v těsné blízkosti letiště, následně letadlo proletělo ve výšce pouhých 30 metrů.

[chooze:article;value:557316]

​Podle deníku Mirror je na vině chyba počítačového systému, která umožnila pilotům startovat s příliš nízkou rychlostí. Systém se totiž odpojil a na chybu neupozornil. Piloti rozdíl v poloze ovladače tahu mezi aktuální a optimální hodnotou nezaznamenali, činil asi osm procentních bodů. "Odborníci dodávají, že letadla startující s nedostatečným tahem mohou riskovat zhasnutí motoru a pád letadla k zemi," upozorňuje web.

Tamní úřady teď incident prověřují a označují ho za vážný problém. "Úzce jsme spolupracovali s úřady, abychom poskytli všechny dostupné informace," uvedla cestovní společnost TUI, které letadlo patřilo. "Bezpečnost našich cestujících a posádky je vždy nejvyšší prioritou," dodala.

Horor na palubě. Letadlu se nevysunul podvozek, pilot musel rychle jednat (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.