Adéla má trvalé následky po operaci zubů. Chtěla jsem si vzít život, říká

Paní Adéla Vávrová žije v Malé Strážnici u Nového Města nad Metují. Je jí 45 let a vychovává čtyři děti. Dvě jsou dospělé, nejmladšímu chlapci je šest. Útulnou domácnost v domku udržuje z alimentů a dávek. Kvůli psychickým potížím pracovat nemůže. Ty se výrazně zhoršily poté, co ji v prosinci 2021 stomatochirurg vytrhnul zuby spodní čelisti. Situace se pro ni nečekaně zvrtla.

"Zubař řekl, že když je tam zánět, že mně kvůli tomu bude ubývat kost," začala vyprávět svůj příběh Adéla Vávrová. Na spodní čelisti měla na zubech už dvacet let můstek. Pod šestkou dole se udělal zánět, antibiotika ale nezabrala. Zubařka odkázala paní Vávrovou na stomatochirurgii k doktorovi Ludvíku Neoralovi v Polici nad Metují. Rentgen ukázal, že pilířové zuby pod můstkem byly ve špatném stavu.

"Souhlasila jsem tedy s vytržením zubů, že si nechám udělat náhradu. Ještě jsem měla stoličky vzadu, ty že by zůstaly. Nabídl mi provizorní zubní náhradu a já souhlasila," pokračuje paní Vávrová.

Velké bolesti a následná operace

​Provizorní náhradu dostala, ta ale neseděla. Pacientka trpěla bolestmi, z rány po vytržené šestce vylézaly úlomky kostí, shrnuje později vypracovaný znalecký posudek. Po dvou měsících znovu navštívila stomatochirurga Neorala.

[chooze:article;value:556792]

"Řekl, že by to raději odstranil na operačním sále. Domluvili jsme se na další týden. Na sále jsem viděla pana doktora Ludvíka Neorala, ale odešel. Přišel jeho syn Lukáš, taky stomatolog. Dali mi přes obličej černou plentu s otvorem na ústa, byla tam sestřička, pan doktor. Vyštípal mi kosti odzadu až sem," ukazuje. "Neměl mi vybírat žádné kosti, šla jsem jen na odstranění zbytku kořene v kosti. Vybral mi přitom přes polovinu spodní čelisti kosti, vytrhnul dokonce stoličku, která už byla mimo zubní můstek a měla jsem na ní keramickou korunku," dodává paní Vávrová.

Problém je v tom, že když není kost, není na co nasadit náhradu. Kost se pak musí komplikovaně nahrazovat. "Sesypala jsem se. Bolelo to, štípalo. Já si nechám vytrhnout zuby, aby mně neubývala kost, a on mi vyštípe nesmyslně přes polovinu spodní čelisti kosti," stěžuje si paní Adéla.

Sebral mi všechno, říká

Za čtrnáct dní šla k Ludvíkovi Neoralovi na vyndání stehů. "Když se mi podíval do úst, viděl, že je tam něco jiného, než mělo být. V ordinaci jsem se rozbrečela. Dlouho jsem nemohla normálně fungovat, bylo to nahoru a dolu, chtěla jsem si sáhnout na život. Nevěděla jsem, jak tu bolest vyřešit. Nemohla jsem jíst, spát, šla jsem na psychiatrii. Ten zubař mi sebral vlastně úplně všechno. Když se to stalo, nejmladšímu bylo 3,5 roku," dodává. 

​Paní Vávrová podle svých slov zestárla v mžiku o mnoho let. Stěžovala si České stomatologické komoře, od které jí přišlo vyrozumění, že doktor Ludvík Neoral dostal důtku. Ale žádné zdůvodnění toho, za co to bylo. "Ani po telefonu mi nechtěli nic říct, prý se mě to netýká, že to je mezi komorou a lékařem," poznamenává paní Vávrová.

[chooze:article;value:556384]

Poškození s trvalými následky

Postup lékařů posoudil v roce 2021 stomatolog František Rubeš. V té době měl rovněž dvacetiletou praxi soudního znalce. Konstatoval, že se lékaři Ludvík a Lukáš Neoralovi dopustili závažných pochybení. Dnes je František Rubeš v penzi, na případ si ale vzpomíná. "Bylo tam poškození hlavně tím synem, který při operačním zákroku devastoval protézní lože. Kdyby nebylo poničeno, mohly být zavedeny implantáty v krajině čtyři, šest, zhotovena zubní náhrada. Operatér devastoval protézní lože natolik, že bude velmi obtížné zhotovit i snímací zubní náhradu. Pacientku poškodili s trvalými následky," domnívá se Rubeš.

Zároveň potvrdil, že vytrhání zubů bylo nutné, ale zásah měl být výrazně šetrnější. Ve svém posudku se odkazuje na zubařku, která se snažila situaci stabilizovat. I podle ní bylo odstraněno neúměrně velké množství kosti. "Mohl provést zhlazení ostrých výběžků, ale ne tak, aby vznikl takto velký defekt. O tom zákroku musí vést velmi přesnou a podrobnou dokumentaci a ta byla v dezolátním stavu," upozornil Rubeš.

Navíc je přesvědčený, že o jeden zub přišla paní Vávrová zbytečně.

​Na SMS zprávy s žádostí o vyjádření Lukáš Neoral nereagoval. Před ordinací v Polici nad Metují štáb pořadu Na vaší straně zastihl jeho otce Ludvíka Neorala, který celý postup vedl. "Je to u soudu, považuji za netaktní se k tomu vyjadřovat. Od toho je tu soud, aby to posoudil, já si můžu myslet, co chci, paní si myslí, co chce," reagoval. Na dotaz, zda se snažil s paní Vávrovou dohodnout a zda spolu mluvili, řekl: "Opakovaně, to je na dlouhé povídání, já nechci. Nic jiného se ode mě v podstatě ani nemůžete dozvědět".

[chooze:article;value:555547]

Loni v říjnu se paní Vávrové snažil chybějící kost dostavět ve zdravotnickém zařízení v Ostravě lékař z Varšavy. Musel nejprve odebrat kosti z brady. "Mám to vyplněné, mám titanové destičky našroubované. Operace trvala čtyři a půl hodiny, větší bolest jsem v životě nezažila," vysvětluje paní Vávrová. Za tento zákrok má zaplatit 85 tisíc korun. Potřebuje ale další operace, teprve na doplněnou kost totiž bude možné dát implantáty. Záleží ale na tom, jak to tělo přijme. 

Pokusy o dohodu ztroskotaly 

Adéla Vávrová se v kauze nejdříve obrátila na stomatologickou komoru. "Bylo vlastně prokázáno administrativní pochybení, nemůže prokázat nějaké věci, které sdělil pacientce, ale tím není řečeno, že je nesdělil. On je jen měl zaznamenat do písemného zápisu. S ohledem na to, jak se ten případ vyvíjí, by to asi bylo rozumné. Je to trošku dáno ošetřováním na zdravotní pojišťovny, prostě vám nikdo nezaplatí, když patnáct minut máte něco sepisovat," vyjádřil se prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Souběžně s tím si paní Vávrová našla advokátní kancelář, která ji zastupuje bez nároku na okamžitý honorář. Peníze by dostala až v případě, že u soudu uspěje. Klíčovou roli může u soudu mít fakt, že zubař dostal od stomatologické komory důtku – a hlavně to, za co ji v tomto případě dostal za nedostatečně vedenou zdravotnickou dokumentaci.

Pokusy o dohodu ztroskotaly. Za pár týdnů má být první stání u soudu. Soudce není zubař, a tak soudní řízení bude soubojem znalců. Rozsudek tak může padnout klidně až deset let po zákroku. Dříve než od soudů se snad paní Vávrová dočká pomoci od obyčejných lidí. Sbírku na její léčebné výlohy zaštiťuje nadace Znesnáze21.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.