Lyžařské kurzy začaly nezvykle brzo. Na horách už jsou první děti

Zimní střediska už teď plní žáci základních škol. I když lyžařské kurzy patří k sedmým ročníkům, letos na ně vyrážejí i osmáci. "Nejprve byli nešťastní, že se to minulý rok nepovedlo, ale vedení rozhodlo správně, že pojedeme tento rok," řekl vedoucí lyžařského kurzu Petr Fiala.

Mnohé školy loni nechtěly riskovat. Nikdo nevěděl, jak tvrdá budou koronavirová omezení. A jestli vleky vůbec pojedou. Tuto zimu si to všichni vynahrazují. "Těšila jsem se hodně, už asi tak půlrok," sdělila v anketě jedna z žaček.

Navíc týden na horách není jen o lyžování. Všichni se nemohou dočkat hlavně společných večerů. "Možná dneska budeme mít diskotéku," prozradila žačka.

[chooze:article;value:479818]

Překvapilo i počasí. Nikdo nečekal, že už teď, pár dnů před vánočními svátky, bude na horách parádní zima. "Jak se lyžuje, tak vždycky je nálada výborná. Hodně sněhu, dokonce mám pocit, že víc jak v únoru nebo březnu," uvedl Fiala. "V této chvíli je to fantastické, máme to vysněžené, urolbované, počasí přeje," poznamenal provozovatel lyžařského areálu Josef Kocurek.

Nepotvrdily se ani černé předpoklady, že kvůli tíživé ekonomické situaci budou lyžařské kurzy méně obsazené. Nejspíš si některé rodiny odpustily zimní dovolenou a na hory poslaly jen své děti. "Nám první kurz přijel 19. prosince a kurzy budou pokračovat až do konce března," sdělil ředitel horského hotelu Jan Kudláček. 

[chooze:article;value:479712]

"Zaznamenáváme hlad po těch aktivitách, takže jede více o 10 až 15 procent, než tomu bylo v jiných letech," řekl zástupce ředitele základní školy Pavel Růžička. "Zájem je i přes obavy z podzimu velký," prozradil provozovatel lyžařského areálu Jan Dudek. "Už minulý týden tady byl kurz, což nebývá úplně obvyklé," doplnil provozovatel lyžařského areálu Jaroslav Vrzgula.

Prosincové termíny mají i tu výhodu, že svahy jsou takřka prázdné. Ty ale už za pár dnů zaplní vánoční a silvestrovští hosté.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.