Protiizraelský protest na univerzitě v New Yorku rozehnala policie

Newyorská policie v noci na středu spustila velkou akci s cílem rozehnat protesty, které už dva týdny narušují chod tamních univerzit. Většina protestujících žádala přerušení veškerých finančních vazeb Spojených států na Izrael a příměří v Gaze. Vyzvali také studenty dalších škol, aby se k nim přidali. 

V kampusu zasahovaly stovky policistů. Do jedné z budov se museli dostávat i oknem. Protestující totiž obsadili jednu z univerzitních budov a zabarikádovali se na střeše. Zatímco se k nim policie snažila přes rozházený nábytek dostat, venku to vřelo. O zásah požádalo samotné vedení Kolumbijské univerzity. Podle něj protesty vedou lidé, kteří už s univerzitou nejsou nijak propojeni.

[chooze:article;value:553153]

Ostré střety mezi proizraelskými a propalestinskými demonstranty se v noci na středu odehrály i na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Podle amerických médií se tam situace vyhrotila poté, co zastánci Izraele zbourali kovové zátarasy a začali strhávat vlajky okolo tábořiště propalestinských protestujících.

"Ty protesty porušují občanská práva studentů. Židovští studenti například nesmějí vstupovat do některých učeben, do knihoven. Ty tábory, které tady vytvořili propalestinští, jsou zvěrstvo," myslí si obyvatel Los Angeles Justin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.