Počasí v létě bude extrémní. Přijdou vlny veder, varuje meteoroložka

Leden, únor i březen – všechny tři uplynulé měsíce letošního roku trhaly teplotní rekordy. A jak se zdá, v podobném duchu se ponesou i ty další. Podle meteoroložky Dagmar Honsové nás tak čeká pěkně žhavé léto.

"Vlny veder se nám zřejmě vyhýbat nebudou ani letos. Ale na horká léta jsme už v posledních letech zvyklí. Nicméně sezónní výhledy počasí, která vydávají velká světová centra, už nyní počítají kladné teplotní odchylky pro Evropu střední a letní počasí," vysvětlila meteoroložka.

[chooze:article;value:549679]

​To, že teploměry hlásily nadprůměrné hodnoty v posledních měsících, ale neznamená, že to tak zpravidla musí být i nadále. "Žádné závislosti a souvislosti v počasí mezi jednotlivými měsíci nebo ročními obdobími neexistují," upozorňuje Honsová.

I tak to ale vypadá, že letošní léto bude teplotně nadprůměrné. A jak už teď víme, tak nejen léto. "Hodně se mluví o dalším globálně nejteplejším roku," dodala meteoroložka. Leden i únor totiž globálně nejteplejšími měsíci byly. Výsledky za březen meteorologická centra stále počítají, předpokládá se ale, že nebude výjimkou.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.