Pavel přijal na Hradě uprchlíky z Ukrajiny. Nejsou pro nás zátěží, zdůraznil

V pátek dopoledne se prezident Petr Pavel na Pražském hradě sešel s uprchlíky z Ukrajiny. Akce proběhla při příležitosti blížícího se druhého výročí ruské invaze z 24. února 2022.

"Ta zpráva tehdy pro mnohé přišla jako blesk z čistého nebe. Málokdo věřil tomu, že prezident Putin takový krok skutečně udělá," zavzpomínal na ty okamžiky Pavel s tím, že je hrdý na to, jak Češi a Češky i Český stát okamžitě začali napadené zemi pomáhat.

To se podle něj ale nyní mění. "Postupem času jakékoliv obrázky zevšední. A i v tomto případě přišlo to, čemu se odborně říká únava z války, kdy zprávy o destrukci, zprávy o úmrtích, začne mozek přirozeně vytěsňovat," prohlásil prezident.

[chooze:article;value:542704]

"Problémy Ukrajiny nezmizí tím, že před nimi budeme zavírat oči. Je proto potřeba si připomínat konkrétní příběhy, ke kterým tam dochází, ale také to, že je v našem zájmu, abychom Ukrajinu v tomto boji podpořili," zdůraznil.

Řeč přišla také na samotné uprchlíky. "Mnoho z těchto lidí muselo opustit celý svůj dosavadní život, své přátele, práci, rodinu. V nejistotě, jestli se někdy budou moci vrátit. Museli se vydat na cestu do prostředí, které neznali a o němž nevěděli, jak je přijme a jak se v něm uplatní," uvedl prezident.

"Na jednu stranu jsem hrdý, že v České republice našlo útočiště okolo půl milionu ukrajinských občanů, na druhé straně se i tady začínají objevovat názory, které vůči nim vyvolávají averzi. Proto bych rád řekl, že zdaleka ne všichni Ukrajinci jsou zátěží pro náš sociální systém," dodal a doplnil, že mnohdy jdou naopak příkladem.

Na prezidentův brífink k příležitosti setkání s uprchlíky se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.