Rodina se roky trápí v plesnivém bytě. Město nabídlo jiné, ty se jí ale nelíbily

Nejen zdi, ale i nábytek a oblečení. Vše je prolezlé plísní. Rodina Marešových využívala městské bydlení téměř celý život. Pan Stanislav s manželkou a dospělým synem žijí v bytě v pražských Dejvicích téměř čtyři roky. Plíseň se prý vyskytla krátce po jejich nastěhování.

"Objevila se tu plíseň. Byla tak pět centimetrů od země. Přijeli dva chlapíci, ti to oškrábali těch pět centimetrů a říkali: My děláme jen kostely, budete to mít v naprostém pořádku. Za měsíc jsem to měl do půlky," líčil pan Mareš.

Syn Marešových je v invalidním důchodu kvůli tupozrakosti a zdravotně dobře na tom není ani manželka pana Mareše. Ta je prakticky připoutaná na lůžko. I přes špatné podmínky, ve kterých žijí, se o ženu chce pan Stanislav starat doma.

[chooze:article;value:536866]

Spor kvůli bytu se mezi rodinou Marešových a městskou částí Prahy 6 táhne léta. Pan Stanislav se na TV Nova obrátil už v době, kdy byl úředně vyzván k vystěhovaní z bytu. Město ho chce zrekonstruovat. To ale nepůjde, když v něm stále někdo žije. Městský byt má na starosti správcovská společnost SNEO.

"Co se týče té správcovské firmy, tak ta patří pod nás. My samozřejmě o těchto věcech víme a od začátku byla z naší strany snaha toto řešit. Zpočátku bylo velmi obtížné zjistit tu příčinu těch problémů, a proto proběhlo několik návštěv i měření na místě, kde ten základní problém je. Sešly se tam dva problémy, jednak zatékání a potom rekonstrukce tak, aby mohl být znovu obýván," vysvětlil mluvčí úřadu Městské části Praha 6 Marek Zeman.

Neadekvátní náhrada, říká rodina

Jenže k tomu, aby se na rekonstrukci dostalo, je právě nutné celkové vyklizení bytu. To ale rodina Marešových odmítala, protože jí podle ní městská část nenabídla adekvátní náhradu. Nabídek přitom nebylo málo.

"Tam byl pokojík, ani postel byste tam nedala, a vedle byla jedna místnost. Mělo to 36 metrů čtverečních. Já povídám: Já potřebuji 2+1, aby žena byla sama, syn se mnou, a kuchyň. To řekli, že nemají. Celkem mi sehnali 5 bytů, všechno takové malinké krcálky," říká pan Mareš.

Město mu nabídlo i byt velikosti 3+1 ve Střešovičkách. Ten ale odmítl, protože nechtěl platit vyšší nájemné. Rozdíl je zhruba 1 200 korun. "Byt má novou pěknou kuchyňskou linku. Nově udělaný veškerý zázemí. A nově upravenou koupelnu, která má jak vanu, tak sprchový kout. Nejprve se mu to líbilo, pak řekl, že sem prostě nepůjde," vysvětlila správkyně bytu společnosti SNEO Jitka Šindelová.

[chooze:article;value:539872]

Pan Stanislav navíc chtěl, aby mu město našlo bydlení v lokalitě jako nyní, tedy nedaleko Vítězného náměstí. To by ale město muselo speciálně kvůli tomu nějaký pořídit, žádný jiný tam totiž nemá a peněz nazbyt, aby se kupovaly žadatelům byty na míru, pravděpodobně také ne.

Povinnost předcházet škodám

Podle osloveného advokáta, který se seznámil se všemi dokumenty, můžou být Marešovi rádi, že má město trpělivost. "Na jedné straně zde stojí povinnost pronajímatele udržovat ten byt ve stavu, který je způsobilý ke sjednanému účelu. Na druhé straně je zde povinnost předcházet škodám. To znamená, pokud ti nájemci pasivně vyčkávají, nic nepodnikají směrem k tomu, aby ty plísně se nerozšiřovaly, pak lze uvažovat i o tom, že zde jsou částečně spoluzodpovědní i oni," vysvětlil advokát Martin Sochor.

Nájemní smlouva jim navíc končí letos v říjnu. Doporučil proto, aby rodina přistoupila na jednu z nabídek. Jinak jim hrozí, že si bydlení budou muset hledat na vlastní pěst, což by v jejich věku mohlo být obtížné. Za celou dobu sporu Marešovi nevyhledali ani právní pomoc a ani nebyli v řešení problému aktivní.

Město jim přislíbilo i zaplacení nákladů spojených se stěhováním a doplacením slevy z nájmu, na který mají ze zákona při snížené kvalitě bydlení, nárok. "Počítáme s tím, že otázka za tu dobu, po kterou obýval byt, který neodpovídal podmínkám, tak by bylo možné tuto slevu řešit i zpětně," řekl Zeman.

[chooze:article;value:539180]

Pan Mareš byl přesvědčený, že když není zodpovědný za zatékání do bytu, které ho pak vlhkem a plísněmi zničilo, tak má nárok na to, aby mu město zařídilo přesně takový byt, jaký si určí.

Nakonec se však rozmyslel a nabídku nového bydlení, které dříve razantně odmítl, přijal. Ten den štáb čekala ještě cesta do společnosti SNEO, aby si potvrdil, že je byt pro rodinu Marešových stále ještě volný. Zájemců o městské bydlení je totiž hodně. Musel také zjistit, jak má pan Mareš postupovat, když už se dostal do fáze, kdy byl úředně vyzvaný k vystěhování. Postup je prý jednoduchý. Stačí ukončit současnou smlouvu a podepsat novou k novému bytu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.