Injekci přežil. Američana popravili poprvé v historii dusíkem

Osmapadesátiletý nájemný vrah Smith byl prohlášen za mrtvého ve 20:25 místního času (3:25  našeho). Zemřel 22 minut poté, co mu do obličejové masky pustili smrtící (přesněji dusící) plyn, uvedla agentura AP.

Smithovi právníci se do poslední chvíle snažili exekuci odvrátit s odvoláním na ústavní zákaz krutých a neobvyklých trestů. Argumentovali i tím, že tento způsob popravy ještě nebyl nikdy použit a mohl by se zvrtnout v utrpení. Soudy včetně nejvyššího však odklad zamítly.

Podle AP se vězeň na lehátku nejméně dvě minuty třásl a svíjel. Poté těžce dýchal, než zůstal ležet bez známek života.

[chooze:article;value:538693]

​Odpůrci nového způsobu popravy vyjádřili obavy mimo jiné z toho, že se Smith může dusit vlastními zvratky. Věznice to vyřešila jednoduše, poslední jídlo dostal osm hodin před exekucí. Přál si steak s vejci a bramboráčky.

Podle úřadů proběhla poprava dle očekávání, uvedla CNN. Na rozdíl od pokusu před dvěma lety, kdy se odsouzenému nepodařilo vpravit jed do žíly v předepsaném termínu.

Smithe odsoudili k smrti za nájemnou vraždu z roku 1988. Spolu s dalším mužem za tisíc dolarů umlátil a ubodal 45letou ženu. Její smrt si objednal manžel, který hodlal shrábnout životní pojistku. Jakmile ho však vyšetřovatelé začali podezřívat, spáchal sebevraždu. Smithova komplice popravili už před lety.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.