Muž se přiznal k založení požáru, který v Johannesburgu zabil 76 lidí. Měl zakrýt vraždu

Šokující pozadí vzniku jedné z nejhorších katastrof v JAR vyšlo najevo během veřejného vyšetřování, při kterém se k založení požáru doznal 29letý muž. Ten ve své výpovědi uvedl, že požár založil úmyslně ve snaze zbavit se těla muže, kterého předtím uškrtil. Krátce po svém přiznání byl muž zatčen, informuje The Guardian.

Podle informací jihoafrických médií zadržený muž, jehož totožnost zatím nebyla zveřejněna, vypověděl, že byl uživatelem drog a že v domě na příkaz drogového dealera zavraždil jiného muže. Poté co ho ve sklepě zbil a uškrtil, polil jeho tělo benzínem a zapálil. Policie později v prohlášení uvedla, že podezřelý muž čelí 76 obviněním z vraždy, 120 obviněním z pokusu o vraždu a obvinění ze žhářství a brzy stane před soudem.

[chooze:article;value:520227]

Jeho přiznání bylo pro členy komise naprostým překvapením, protože veřejné vyšetřování nebylo oficiálním trestním řízením, uvádí BBC. Jeho cílem bylo zjistit, jaká bezpečnostní selhání mohla vést ke smrti tolika lidí. Požár, který tehdy zachvátil zchátralou pětipatrovou budovu v centru Johannesburgu, zabil desítky lidí včetně nejméně 12 dětí a zranilo se při něm více než 80 lidí.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1749893751248470218

Budova patřila městu Johannesburg, ale zabrali ji nelegální pronajímatelé, kteří poskytovali prostory stovkám chudých lidí bez přístřeší. Značná část obyvatel budovy byli přistěhovalci podezřelí z nelegálního pobytu v Jihoafrické republice. Zadržený muž mimo jiné vypověděl, že budova byla útočištěm kriminálních živlů a fakticky ji řídili drogoví dealeři.

Podle hasičů byla většina požárních úniků v budově osudné noci zamčená nebo zajištěná řetězy, což obětem požáru často znemožnilo útěk. Očití svědci tragédie popisovali, jak mnoho lidí ve snaze uniknout před plameny muselo vyskočit z oken.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa nařídil vyšetřování neštěstí, které začalo v říjnu výpovědí pracovníků záchranných služeb, kteří zasahovali u požáru v časných ranních hodinách 31. srpna.

Úřadující šéf záchranné služby v největším městě země loni při vyšetřování vypověděl, že budova byla "tikající časovanou bombou", protože byla přeplněná lidmi žijícími v dřevěných kójích, přičemž všechny požární hadice a hasicí přístroje byly odstraněny.

Podívejte se na reportáž TV Nova o požáru (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.