Lidé si kvůli mrazům vzali domů do tepla přes sto psů z útulku v Krakově

Akce „Mrazy“ začala v psím útulku v Rybné ulici v Krakově v pátek odpoledne a skončila v neděli po obědě, kdy už k dočasné adopci nezbyl jediný pes. Zařízení ji vyhlásilo v obavě před nadcházejícími dvacetistupňovými mrazy, před kterými chtělo ochránit zvířata z venkovních boxů, uvedl deník Wyborcza.

Zájem předčil všechna očekávání. Před útulkem se vytvořila velká fronta, v níž lidé čekali dlouhé hodiny. Nakonec si odvedli 128 psů. Poskytnou jim azyl během mrazů. Zaměstnanci útulku však doufají, že si mnozí nechají čtyřnohé kamarády natrvalo. Při loňské podobné akci se tak stalo v polovině případů.

[chooze:article;value:448346]

​Část psů má kotce uvnitř vytápěné budovy, ale tam se všichni nevejdou. 120 zvířat muselo pobývat ve venkovních boxech. Právě kvůli nim akci vyhlásili, v Polsku jsou stejně jako v Česku očekávány v příštích dnech velké mrazy, v Krakově má být až minus 22 stupňů.

Útulek podle webu tvn24 nabízel do dočasné péče jen zvířata, která nejsou agresívní, nepřátelská k lidem i jiným psům a špatně zvladatelná.

Zájemců bylo tolik, že ucpali zaparkovanými auty celou ulici. Místní kvůli tomu zavolali městskou policii. Strážníci si však místo rozdávání pokut odvezli jednoho z pejsků, německého ovčáka, kterého ubytovali na služebně.

​“Chceme, abyste věděli, že radost, kterou díky vám cítíme, je bezmezná,“ napsali v poděkování provozovatelé útulku na facebooku s tím, že všechny potřebné pejsky se podařilo dočasně adoptovat a venkovní boxy jsou prázdné. Upozornili, že další útulky jsou na tom hůř a potřebují také pomoci.

Krakovský útulek byl stejně jako mnohé další přeplněný, stal se domovem pro tři stovky odložených psů. Má i jakýsi psí babybox, kam mohou lidé anonymně vložit štěně, aniž by museli cokoliv vysvětlovat.

Lidé se začali hromadně zbavovat zvířat, která si pořídili během koronavirové pandemie a najednou jim překážela. Dalším důvodem přeplněnosti útulků jsou stoupající životní náklady, kvůli kterým je vlastnictví psa stále větší luxus.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.