Rusko masivně útočí na celou Ukrajinu. Mrtvé a zraněné hlásí v řadě měst

Sirény varující před ruským útokem se v noci na pátek rozezněly po celé Ukrajině. Už od brzkých ranních hodin nálet dronů a raket zaznamenaly v hlavním městě Kyjevě, přístavní Oděse, Charkově, ale i Lvově na západě země, informuje web BBC

"Rusko nás zasáhlo téměř vším, co má ve svém arzenálu," sdělil v pátek na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že Rusko přes noc vypálilo zhruba 110 raket, bezpilotní letouny, řízené i hypersonické střely. Protiraketová obrana podle něj většinu střel sestřelila, vyjádřil ale soustrast všem rodinám, kteří během rozsáhlého útoku ztratily své blízké. 

[chooze:article;value:534659]

V Dnipru na východě země po útocích hoří velké nákupní centrum, píše list Ukrajinska pravda. Jedna z raket tam podle zástupců města zasáhla i dětskou nemocnici, kde je porodnice. Tento útok si vyžádal čtyři mrtvé. Rakety zasáhly i oblast Záporoží. 

Padající trosky podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička způsobily v Kyjevě požár obytné budovy a skladu. Přesné údaje o škodách a případných počtech obětí budou úřady ještě upřesňovat. "Výbuch poškodil i budovu stanice metra Lukjanivska, která funguje jako kryt. Vlaky tu projíždějí bez zastavení," dodal na svém telegramovém účtu. 

[chooze:article;value:534826]

Během ostřelování Charkova zemřel jeden člověk, dalších osm utrpělo zranění, uvedl deník Kyiv Independent. "Zaznamenali jsme škody na civilní infrastruktuře města, jako jsou zdravotnická zařízení, sklady a podniky," sdělil předseda charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov s tím, že se při útoku zranilo 11 civilistů, z toho někteří vážně. 

Výbuchy se ale v noci ozývaly i na západě země, ve Lvově údajně rakety a drony "zasáhly objekt kritické infrastruktury". Řekl to starosta města Andrij Sadovij. Při útoku podle něj zemřel jeden člověk a další osm bylo zraněných. Lvov leží zhruba 70 kilometrů od polských hranic. V černomořském přístavním městě Oděsa podle agentury Suspilne začala hořet výšková budova. Na místě zemřeli nejméně dva lidé a deset lidí, včetně dvou dětí, bylo zraněno, sdělila armáda. 

Těžká noc pro Ukrajinu. Rusové vypálili na 50 dronů, zasáhli nádraží plné lidí (12/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.