Evropu sužují záplavy. Situace je nejhorší v Německu, problémy hlásí i Slovensko

Okerská přehrada v dolním Sasku – v současnosti je v ní dvojnásobek vody než za normálního stavu. Úřady upouštějí, jak jen to jde, přesto je nádrž stále více než stoprocentně plná.

I ve středním Německu řada řek připomíná spíše rozsáhlá jezera. Přes 500 lidí se stále nesmí vrátit do svých domovů v obci Windehausen v Durynsku. Mezi domy je často stále jediným možným způsobem přepravy loď. Podle úřadů se ale situace zlepšuje.

"Je vidět, že všude bylo mnohem víc vody než teď, hladina rapidně klesá, a to i tady ve vesnici. To je samozřejmě velká úleva pro lidi, kteří se chtějí vrátit do svých domovů," řekl ministr životního prostředí Durynska Bernhard Stengele.

[chooze:article;value:534646]

​I hlavní město Maďarska je v pozoru. Prozatím obyvatelé ohroženi nejsou. Úřady ale musí zavírat náplavky, na kterých stojí desítky zaparkovaných aut. "Těm, kterým tady auta zůstanou, buď vedení záchranných služeb nebo policejní oddělení hlavního města přesunou jejich vůz na volná parkovací místa v okolí. Parkování je během prázdnin zdarma, takže za něj nemusíte platit a neplatíte ani žádné další náklady," řekla místostarostka Budapešti Kata Tüttőová.

Obleva potrápila i Slovensko. Místní meteorologové naměřili rekordní vánoční teploty, a to po celé zemi, v Bratislavě až 15 stupňů Celsia. Ještě před Vánocemi tam ale pořádně nasněžilo, a tak se i u našich východních sousedů řada řek včetně Váhu a Dunaje vylila z koryt.

Od středečního odpoledne platí výstraha před deštěm a povodněmi na severu Anglie, kde má během večera spadnout až 30 milimetrů srážek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.