Letos si Češi za stědrovečerní večeři připlatí 16 %. Je nejdražší od roku 1989

Za štědrovečerní večeři dáme letos v průměru 852 korun, tedy nejvíc v novodobé historii. A také kapr přestává být pomalu součástí slavnostní tabule. Stoupá počet lidí, kteří si na Štědrý večer místo tradičního kapra s bramborovým salátem dají raději kuřecí řízek. "Kdybychom si porovnali oblibu kapra a třeba kuřecích řízků, tak ty kuřecí řízky v současnosti vedou," řekl mluvčí on-line obchodu s potravinami Košík.cz František Brož.

Přes 80 procent Čechů má sice na Štědrý večer na stole rybu, kapra ale postupně vytlačují jiné druhy. "Už to není pouze ten kapr, na kterého jsme byli zvyklí, stále častěji se tam objevuje třeba losos, candát nebo treska," vyložil Brož. Zájem o ryby potvrzují i prodejci. "Lidé kupují hodně, od rána okamžitě tady stojí fronta půl hodiny před otevírací dobou," prohlásil prodejce kaprů Pavel Hrubý.

[chooze:article;value:534403]

​Z průzkumu jednoho internetového prodejce vyplynulo, že Češi za jídlo na vánoční svátky průměrně utratí asi 3 500 korun. "Mezi českými domácnostmi jsou opravdu veliké rozdíly. To znamená, že čtvrtina lidí si bude muset letos vystačit například s pouhými dvěma tisícovkami, a naopak čtvrtina zase říká, že útrata nad pět tisíc korun ji zas tak moc nezabolí," srovnal Brož.

​Stále častěji si lidé štědrovečerní večeři chtějí užít bez vaření. Restaurace nabízejí klasiku i různé vánoční speciality. "Klasicky smažený, protože jsme smažený národ – řízek, kapr, někdy vinná klobása a nejradši mají kubu s houbami," vyložil provozní restaurace U Kozla Michal Linhart. Podle průzkumu Češi hlavně chtějí prožít svátky bez stresu. Nejvíc se těší na čas strávený s rodinou u pohádek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.