Kvůli vlkům u Jablunkova se sešel pohotovostní štáb. Nemůže ale nic dělat

První schůzku v historii Česka, která měla řešit eliminaci nestandardně se chovajících vlků, svolali ochránci přírody na podnět ostravské policie. Sešlo se osm subjektů – policie, veterináři, starosta, krajský úřad, dvě ministerstva, myslivci i ochranáři.

"Pro ta konkrétní rozhodnutí stále existují zákonné zákazy, protože výjimky, jak ze zákona na ochranu přírody, tak ze zákona na ochranu myslivosti, zatím nejsou vydány," řekla Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny. 

"Nebyli jsme schopni rozhodnout o jakémkoli kroku, nicméně jsme se dohodli, že situace vyžaduje pozornost. Nejsme v tuto chvíli schopni postoupit dál, právě proto, že tam není výjimka, která je naprosto nutná k tomu, aby odchyt toho vlka mohl proběhnout," vysvětlila.

[chooze:article;value:419887]

​Nakonec se štáb dohodl jen na tom, co ze zákona může. Vlčí smečku bude jen sledovat. "Budou se hledat stopy. Bude se sbírat trus, nadále se budou vyhodnocovat škody, bude se odebírat DNA, aby se zjistilo, jací vlci se v místech pohybují," doplnila mluvčí agentury Karolína Šůlová. 

Po udělení výjimky k odchytu se vlkům nasadí telemetrické obojky, aby se zjistilo, kteří z nich se chovají nestandardně. "Jedeme pomaleji, než bychom si bývali přáli," konstatovala Jelínková. 

"Tento plán pro praxi je téměř nepoužitelný. Nám jednání krizového štábu dalo zcela za pravdu. Výstupem je to, že bychom je měli odchytávat. Z našeho pohledu je to v praxi zcela nerealizovatelné. My budeme rok sledovat vlky, kteří způsobují škody," zlobí se předseda myslivecké jednoty Jiří Janota.

Nepomohlo ani zabezpečení

Vlci letos na Jablunkovsku roztrhali bezmála třicet ovcí. Paní Marcele Bojkové jich osm zabili a pět zranili. "Ráno přišel soused, že tam máme mrtvé kusy. Citově to člověka úplně odrovná," posteskla si chovatelka. 

[chooze:article;value:510910]

​Paní Bojková má své stádo zabezpečené nadstandardně, a to 170 centimetrů vysokým elektrickým ohradníkem. Nepodařilo se ani zjistit, jak se vlci do ohrady dostali.

"Když nepomůže něco, co splňuje parametry standardizovaných prostředků, tak je nasnadě, že se jedná o problematického vlčího jedince, který musí být eliminován," myslí si starosta Bystřice Roman Wróbel (BEZPP).  "Pro mě jako pro chovatele je to opravdu velké zklamání. Dva roky se prakticky nic neděje," stěžuje si paní Bojková. 

Výjimky ve všech třech krajích napadl ředitel táborské zoo a další nevládní organizace na ochranu zvířat. Krajské úřady jim je musí odůvodnit. Do té doby nemohou začít platit a s vlky se nedá nic dělat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.