Válek se opět sejde s lékaři. Času na odvrácení pohromy už moc nezbývá

Lékaři se s Vlastimilem Válkem (TOP 09) sejdou na ministerstvu v pondělí odpoledne. Jednat by měli přibližně dvě hodiny a s výsledky před veřejnost vystoupit kolem šesté večer.

Při schůzce minulou středu ministerstvo nabídlo lékařům ve státních nemocnicích zvýšení platů od ledna 2024 a garanci minimální výše platu. Zástupci lékařů a odbory návrhy ale odmítli, protože se podle nich týkaly jen části lékařů.

​Na ostatních bodech, jako je vzdělávání nebo pracovní podmínky ale shoda byla. Lékaři žádali zachování možnosti 24hodinových služeb a vrácení počtu maximálních dobrovolných hodin přesčasové práce na 416 hodin z dvojnásobku, který změna zákoníku práce umožnila od října.

[chooze:article;value:528703]

Ministerstvo práce s sociálních věcí v pondělí, už před setkáním s lékaři, oznámilo, že připravované změny v pracovním právu, které právě problematiku služeb upravují, poslalo do legislativního procesu. Podle návrhu bude možné, aby v případě naléhavé provozní potřeby lékaři pracovali 12hodinové směny a na ně navazující přesčas, případně přesčas až v délce 24 hodin bez vazby na konkrétní směnu. Zároveň by měl garantovat odpovídající odpočinek.

"Prodloužení pracovní doby musí být sjednáno s konkrétním zaměstnancem a musí s ním souhlasit i odbory v kolektivní smlouvě. Každý zaměstnanec přitom bude moci takové ujednání bez udání důvodu vypovědět," dodává dále ministerstvo. 

Přesčasy od prosince vypovědělo přes šest tisíc lékařů. Celkově je jich v nemocnicích asi 22 tisíc. Pokud ministerstvo nevyhoví požadavkům lékařů, hrozí v nemocnicích omezení plánované i akutní péče.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.