Senát řeší úsporný balíček. Zazněla kritika k tichým vínům i menstruačním pomůckám

Dva výbory konsolidační balíček nedoporučily ke schválení. Výbor pro veřejnou správu navrhl dílčí úpravy, senátní hospodářský výbor jej pak před týdnem nedoporučil rozdílem jediného hlasu. Naopak Ústavně-právní výbor doporučil schválení balíčku beze změn.

Členové senátních klubů Starostové a Nezávislí, ODS a TOP 09 zřejmě balíček podpoří, zaznělo to na tiskové konferenci před zahájením jednání Senátu. Kluby senátorů ANO a SOCDEM před začátkem schůze uvedly, že předloží návrh na zamítnutí úsporného balíčku. K prosazení ale nemají dost hlasů. Senátoři KDU-ČSL a nezávislých budou hlasovat pro balíček, chtějí ale prosadit doprovodné usnesení.

"Musíme si položit otázku, zda potřebujeme konsolidovat finance. Odpověď zní ano. Druhou otázku, kterou si musíme položit je, jestli jsou veřejné finance v dobré kondici, tak poctivá odpověď je, že nejsou," řekl na úvod v Senátu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:523231]

​Ve svém proslovu před hlasováním o úsporném balíčku senátorům vysvětlil, proč je soubor opatření pro ozdravení veřejných financí potřeba. Uvedl, že si je vědom, že plánované kroky jsou nepopulární, ale že jsou nutné. Na závěr své řeči požádal Senát, aby zákon podpořil.

Někteří senátoři ale mají k balíčku výhrady. Senátor Michael Canov (SLK) před týdnem hlasoval na Ústavně-právním výboru proti doporučení na přijetí daňového balíčku a přednesl pozměňovací návrh týkající se obcí a krajů, se kterým neuspěl. "Jsem připraven předložit pozměňovací návrhy, které zachovají pro obce a pro kraje zasloužený podíl z vybraných daní," prohlásil ve středu na plénu Canov. Už dříve uvedl, že sliboval před volbami boj za práva obcí, krajů a jejich občanů a na své sliby nehodlá zapomenout ani po volbách.

​Menstruační pomůcky

Senátorka Adéla Šípová pak (za Piráty) na plénu představila návrh, kterým by se menstruační pomůcky dostaly do nižší daňové sazby. Návrh tam má zahrnout také dětské pleny. Je proti tomu, aby byly zdaněny 21% sazbou.

Tato změna má pomoci také ženám v nouzi, například samoživitelkám, které už tak hospodaří s napjatým rozpočtem. K pultíku donesla menstruační pomůcky aby demonstrovala, jak vypadají a kolik stojí. Uvedla, že jedny menstruační kalhotky stojí okolo 500 korun, stejně tak i kalíšek. 

"Protože chci být rozpočtově odpovědná, navrhuji řešit tento výpadek zdaněním tichého vína, které by přineslo výrazný příjem," řekla v Senátu Šípová s tím, že jde o doporučení Národní ekonomické rady vlády. Menstruační pomůcky pak nechala v místnosti, aby si je senátoři mohli prohlédnout.

[chooze:article;value:523540]

​Soubor opatření, který mění 65 zákonů, má konsolidovat veřejné finance a snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 97 miliard. V příštích dvou letech jej má zlepšit o 150 miliard. Balíček například zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty –⁠ 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou mimo jiné potraviny nebo zdravotní pomůcky, do vyšší se přesunou některé služby nebo točené pivo.

Koalice i přes výhrady očekává, že balíček Senátem projde. V případě schválení horní komorou bude zbývat ještě podpis prezidenta Petra Pavla.

Na souhrn dopoledního jednání se můžete podívat v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.