Číňané už se změnou světového řádu nechtějí čekat. Využijí Rusko

Více než třicet ministrů obrany včetně ruského Sergeje Šojgua se v čínském hlavním městě účastní bezpečnostní konference Siang-šan. Jde o akci natruc Spojeným státům. Jejich vliv ve světě vadí Číně i Rusku.

Peking se také snaží prezentovat, jak uvádí americká CNN, jako mírotvůrce nejen v souvislosti s válkou na Ukrajině, ale také kvůli zvýšenému napětí na Blízkém východě, kde po teroristickém útoku ze 7. října vyhlásil Izrael válku Hamásu.

[chooze:article;value:526848]

​Rusko s Čínou také podle Japan Times na konferenci obvinily USA z rozdmýchávání plamenů světových konfliktů právě kvůli situaci na Blízkém východě, kam Washington poslal mimo jiné dvě letadlové lodě. A Moskvě se dlouhodobě z pochopitelných důvodů nelíbí ani vojenská podpora Pentagonu mířící na Ukrajinu.

Součástí summitu má být také jednání arménské a ázerbájdžánské delegace zastupující země, které jsou prakticky ve válečném stavu. "Dnešní svět je plný násilí a chudoba je hlavním důvodem, který vede ke krvavým konfliktům. Čím chudší je země, tím více je násilí," řekl čínský politický ekonom Čeng Jung-nien v předvečer zmiňované mezinárodní bezpečnostní konference podle webu South China Morning Post

Exministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM) se nedomnívá, že by se zrovna na summitu v Číně tento týden podařilo některé války či územní spory trápící současný svět urovnat. "Čína se ale netají tím, že chce být určitou protiváhou mezinárodnímu systému, který vzešel ze druhé světové války a ve kterém hrály Spojené státy dominantní roli," vysvětlil Petříček pro TN.cz.  

Rusko dosáhne svého cíle, prohlásil Putin. Sám neví, co za cíl to je, říká Just (6/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.