Školní kuchařky si stěžují na málo peněz. Přes den se přitom nezastaví

Iveta Čápová vstává každý den před pátou, aby už o hodinu později byla ve školní kuchyni. V době, kdy jiní ještě ani nesnídají, už s kolegyněmi chystá obědy pro stovky školáků. "Musíte ty potraviny roztřídit. Zelenina se musí umýt a očistit. Pak zpracováváte maso. To se nezastavíte. Pak tady jsou diety, musíte je zpracovávat. Je to spousta práce, nehledě na to, že to je spousta nádobí," přiznala.

Denně v jídelně, kde paní Čápová pracuje, vydají přibližně 500 obědů. To znamená, že každý měsíc kuchařkám projdou rukama přibližně dvě tuny potravin. "Jenom brambor je přes 800 kilo, masa tak přes 380, 350 litrů mlíka, 550 kilo zeleniny a ovoce. Je toho hodně," dodala.

Uvařením jídla ale nápor nekončí, teprve začíná. Od jedenácti do dvou téměř nonstop vydávají obědy, za den tak nazvedají často i víc než kulturista v posilovně. "Je to náročné, hodně náročné, jste hodně unavený, ty věci jsou těžké, neváží kilo. To jsou desítky kil, co taháte," uvedla.

[chooze:article;value:525212]

​Podtrženo a sečteno, v práci je od šesti ráno do čtyř odpoledne a za měsíc si vydělá 22 tisíc hrubého. "Jste rád, že máte práci a že máte výplatu. Za tuto dřinu, když budu mluvit za sebe, je to málo," hodnotí.

"Odměňování zaměstnanců je podle tabulek. Jsou to tabulky nepedagogických pracovníků a jsou opravdu velice, velice nízké," uvedla vedoucí školní jídelny v Ústí nad Labem Petra Toušová.

Jakmile někdo z týmu odejde, je problém. Najít náhradu je velké štěstí. "Nové síly se sem ani nehlásí, protože to není ani motivující, za hodně dřiny málo peněz," doplnila vedoucí školní jídelny v Náchodě Monika Dobrovolná.

Restaurace kuchařům nabízejí platy okolo padesáti tisíc hrubého, na práci v jídelnách prý ale kuchařky oceňují hlavně to, že odpoledne a večer mohou být doma se svými dětmi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.