Vědci odhalili, proč je někdo magnet na komáry. Může za to pití piva nebo pot

Odpradávna se lidé dohadují, proč jsou někteří lidé oproti ostatním obzvlášť náchylní k tomu probouzet se během letních nocí u vody se štípanci od komárů. Základní okolnosti toho, proč je něčí kůže pro otravný krvežíznivý hmyz tak lákavá, jsou podle vědců zřejmé. 

"Komáry přitahuje hlavně pot a lidé, kteří mají vyšší tělesnou teplotu," shrnula ve virálním videu dermatoložka hlavní příčinu toho, proč jsou někteří lidé jako magnet na komáry. "Přitahují je hlavně látky jako čpavek, kyselina močová a kyselina mléčná, takže nejvíc ohrožení poštípáním jsou lidé, kteří hodně cvičí," pokračuje v překvapivém výčtu. 

[chooze:article;value:517453]

Velký vliv má podle dermatoložky ale i alkohol, zvlášť v Česku populární pivo. "Podle jedné studie na vás půjdou komáři víc i po jedné plechovce piva," podotýká. Podle jiných expertů ale o tom, zda pivo láká komáry, vědci stále diskutují. "Tenhle fakt pochází ze studie z roku 2022," připomíná pro deník Daily Mail Gareth Nye, vedoucí pracovník lékařského výzkumu na Chester University s tím, že podle něj byl tehdejší průzkum provedený na malém počtu účastníků.

Odborníci se ale shodují v dalším faktoru a tím je počet bakterií, které má každý člověk pod kůží. "To vysvětluje, proč máme štípance častěji na kotnících, protože v těchto místech jsou robustnější bakteriální kolonie," dodala Lindsey Zubritsky.

Její fakta potvrdil i britský profesor Nye, podle kterého ze všeho nejvíc rozhoduje tělesná teplota. "Komáry prostě přitahuje kůže lidí s vyšší tělesnou teplotou a zvýšeným výdejem oxidu uhličitého, a to víc než cokoliv jiného," doplnil s tím, že právě proto jsou podle něj v ohrožení před štípanci zejména těhotné ženy. 

Roli ale hraje i krevní skupina, tou vůbec nejlákavější je podle dermatoložky skupina 0. 

Na Slovensku řádí psí nemoc. Přenašečem jsou komáři (8/2023):  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.