Podvodníci měli obrat muže o miliony. Policie je viní ze série mazaných podvodů

Velmi drahými pohádkami měli krmit dva muži 56letého muže z Jičínska. Policie obvinila muže ve věku 47 a 34 let z dlouhého a dobře promyšleného podvodu. Ze své oběti měli postupně vytahat 2,3 milionu korun.

Všechno začalo snahou mladšího z obviněných, který měl svého 56letého spolupracovníka přesvědčit, aby si s ním vzal nebankovní půjčku ve výši 120 tisíc korun. Starší muž se potom vydával za obchodního zástupce, který měl půjčku zprostředkovat. Vyskytla se však komplikace. Mladší muž fingoval nedoplatek na jiném úvěru, kvůli kterému údajně nemohl půjčku dostat. Jeho dobrácký kolega se tak nabídl, že aby půjčku získali, pomůže svému mladému spolupracovníkovi dluh zaplatit.

Výměnou za svou dobročinnost měl dostat historické kukačkové hodiny, které údajně dostal mladší z podezřelých jako dědictví po babičce. Jenže tyto hodiny nikdy neexistovaly. I tak si však domnělí podvodníci dokázali poradit a přesvědčili svou oběť, aby je nechala hodiny zpeněžit v aukci.

[chooze:article;value:522960]

I když byly hodiny i dražba vymyšlené, oba muži se tím podle policie nenechali zastavit. "Oba obvinění z poškozeného pod různými smyšlenými legendami, které mimo jiné spočívaly v úhradě poplatku aukční síni, manipulačního poplatku nebo poplatku za uskladnění, vylákali finanční prostředky ve výši nejméně půl milionu korun," uvedla mluvčí královéhradecké policie Eliška Pospíšilová.

Ani u hodin se však rozsáhlý podvod nezastavil. Obvinění muži měli využít sympatií, které k nim podvedený muž choval, k tomu, aby jej přesvědčili o koupi rodinného domu, na který byla uvalená exekuce. Ani tento dům však nikdy neexistoval.

Podvod měl být podle kriminalistů velice sofistikovaný. "Oba obvinění své podvodné jednání měli podkládat zasíláním fingovaných smluv, upravené inzerce a fotografií jak hodin, tak předmětné nemovitosti. Poškozenému měli volat a vydávat se za zaměstnance aukční síně a také makléře," dodala Pospíšilová. Oběma obviněným nyní hrozí trest ve výši až osmi let vězení.

Drzost podvodníků nezná mezí. Snaží se vyvolat emoce, říká psycholog (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.