Ital zastřelil na zahradě medvědici. Do ulic kvůli tomu vyšly stovky lidí

Medvědici, která na konci srpna přišla v italském regionu Abruzzo o život, místní zbožňovali a dá se říct, že byla jejich maskotem. Dokonce jí dali jméno Amarena, což v italštině znamená višeň. Tyhle plody prý totiž měla nejraději. Její smrt zasáhla nejen místní obyvatele, ale i tamní politiky a ochránce přírody. Tím spíš, že po ní zůstala dvě medvíďata.

"Amarena byla jedinečný medvěd ze dvou důvodů. Za prvé to byl medvěd hnědý marsický – druh, který je v Itálii i ve světě vzácný. A za druhé, protože byla obzvláště inteligentní a citlivá. V posledních letech byla také jednou z nejplodnějších matek svého druhu," uvedla generální ředitelka Světového fondu na ochranu přírody Alessandra Prampoliniová.

Medvědice byla údajně jedním z posledních šedesáti kriticky ohrožených medvědů hnědých, kteří v tamním národním parku žijí. Amarena se sice společně s mláďaty často pohybovala v zastavěných oblastech, nikdy prý ale na nikoho nezaútočila. Kvůli zpřísnění ochrany zbylých medvědů vyšly do ulic stovky lidí.

[chooze:article;value:521855]

​"Je zásadní, aby nás tu bylo hodně, protože škody, které lidstvo způsobilo druhu, který je ve světě jedinečný, jsou obrovské. Musíme změnit mentalitu. Tato nenávistná kampaň musí skončit. Musíme pochopit skutečný význam tohoto druhu a přírody obecně," řekl prezident Světového fondu na ochranu přírody Luciano Di Tizio.

Muž medvědici zastřelil poté, co údajně vnikla na jeho pozemek. Vzhledem k tomu, že na začátku letošního roku medvěd v Alpách zabil běžce, muž údajně střílel ze strachu. Stále také pokračuje pátrání po dvou medvíďatech, která po incidentu zmizela. Podle ochránců ještě nejsou dostatečně stará, aby se o sebe dokázala sama postarat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.