Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesní od roku 1960, úřady hlásí nejméně 300 obětí

Zemětřesení udeřilo v marockém pohoří Vysoký Atlas krátce po 23. hodině místního času v relativně malé hloubce 18,5 km, uvedla Americká geologická služba (USGS), přičemž epicentrum se nacházelo asi 72 km jihozápadně od turisty oblíbeného města Marrákeš, které má přibližně 840 000 obyvatel, informuje CNN.

Marocká státní televize Al-Aoula v sobotu oznámila, že při zemětřesení zahynulo nejméně 296 lidí a 153 dalších bylo zraněno. Marocké královské ozbrojené síly varovaly, že obyvatelům stále hrozí nebezpečí v podobě dalších otřesů. "Připomínáme, že je třeba dbát zvýšené opatrnosti a přijmout bezpečnostní opatření kvůli riziku následných otřesů," informovala armáda prostřednictvím svého účtu na sociální síti X.

[chooze:article;value:509730]

Americká geologická služba USGS uvedla, že páteční noční zemětřesení bylo pro danou oblast neobvykle silné. "Zemětřesení této velikosti jsou v regionu neobvyklá, ale ne neočekávaná. Od roku 1900 nedošlo v okruhu 500 km od tohoto zemětřesení k žádnému zemětřesení o síle většímu jak 6. stupeň Richterovy škály," uvedla USGS.

https://twitter.com/CNN/status/1700319399649898847

Vědci z USGS předpověděli, že "jsou pravděpodobné značné škody a katastrofa je potenciálně rozsáhlá" s tím, že mnoho lidí v této oblasti bydlí ve stavbách, které jsou málo odolné vůči otřesům při zemětřesení. Agentura AP v této souvislosti připoměla zemětřesení, které Maroko zasáhlo v roce 1960. Otřesy v okolí Agadiru o síle 5,8 stupně si vyžádaly tisíce obětí.

Státní televize Al-Aoula v sobotu ukázala několik budov zřícených v blízkosti epicentra a informovala, že tisíce lidí opustily své domovy poté, co Národní geofyzikální ústav země varoval před následnými otřesy. Přímo v Marrákeši se zřítily některé domy v historickém centru města. Vyděšení lidé raději zůstávají v ulicích pro případ dalšího zemětřesení.

Otřesy byly cítit také v hlavním městě Rabatu, asi 350 km severně od pohoří Vysoký Atlas, uvedla agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.