Zemřela mladá česká vědkyně. Bojovala s těžkou nemocí

Bohemistka Iva Krejčová podle Ústavu pro českou literaturu Akademie věd poslední rok bojovala s vážnou nemocí. Ve věku 43 let tento boj nakonec prohrála, zemřela minulý týden ve čtvrtek. "Myslíme na ni i na její rodinu," vyjádřil se k smutné zprávě ředitel ústavu Petr Šámal. 

Krejčová vystudovala bohemistiku a historii na Masarykově univerzitě v Brně, doktorské studium poté absolvovala na Jihočeské univerzitě, při kterém se věnovala dějinám české literatury. Od roku 2010 pak působila v Akademii věd, kde se dál věnovala výzkumu české literatury 19. století a národního obrození.

[chooze:article;value:518477]

​Publikovala řadu článků a podílela se na několika odborných knihách. V Ústavu pro českou literaturu dokonce pět let působila jako vědecká tajemnice. V posledních letech se také soustředila na výzkum dějin literární kritiky. "Ivin neustálý zájem o dění v oboru se doplňoval s jejím dychtivým zájmem o druhé i potřebou tyto věci sdílet," dodal Šámal. 

"Učil jsem ji v Brně, pak byl jejím kolegou. Smutné, odpočívej v pokoji," vyjádřil se na facebooku k jejímu úmrtí významný český literární teoretik, historik a kritik Jiří Trávníček. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.