Dvě vážné nehody na Slovensku. Ríša (†3) zemřel, další chlapec bojuje o život

První nehoda se stala u obce Špačince nedaleko Trnavy. V červené felicii mířili na fotbalový zápas dva kamarádi. Šestadvacetiletý řidič, který v zatáčce zřejmě přejel do protisměru, a o tři roky mladší spolujezdec na místě zemřeli. Druhé auto řídila mladá žena. V autě byl její tříletý syn a vedle něj jeho babička. Malého Ríšu měl podle slovenského webu tvnoviny.sk prudký náraz vymrštit z auta i s autosedačkou a způsobit mu velmi vážné poranění hlavy.

Záchranáři ho letecky transportovali do nemocnice v Bratislavě. Jeho matka není aktuálně v ohrožení života, babička se však nachází v kritickém stavu. Slovenští kriminalisté se však zabývají otázkou, jak je možné, že nejhorší zranění má právě tříletý Ríša, který byl připoutaný v sedačce.

[chooze:article;value:516849]

Odborníci předpokládají, že dětská sedačka musela být špatně připevněná. "Pokud sedačka obsahuje isofixový systém, tak je třeba ukotvit ji o konstrukci vozidla. Lidé často dělají chyby. Pokud sedačka nemá přední opěrnou nohu, tak je zde ještě třetí bod, který je třeba dát do kufru. Pomocí háku," objasnila expertka na autosedačky Andrea Levčíková.

"Každá sedačka musí mít tři opěrné body. Pokud to maminka nebo tatínek nedají do auta a zůstane sedačka čistě na isofixu, tak je pravděpodobnost, že se sedačka může vymrštit," uvedla Levčíková.

[chooze:article;value:516137]

Otec chlapečka, který byl během nehody pracovně v Německu, si je však jistý tím, že sedačka byla k autu připevněná správně. "Manželka vždycky dbala na to, aby byl maličký v pořádku. Sedačku určitě upevnila. Možná selhala technika," řekl pro slovenský deník Nový Čas tatínek Luboš.

Během nehody přišli o život Richard (26) a Michal (23), kteří mířili na fotbalový zápas. "V neděli jsme měli hrát s TJ Vlčkovce. Když Richard nešel, tak jsme mu volali, ale nezvedal. Zaregistrovali jsme nehodu a později jsme se dozvěděli, že právě Richard byl jejím účastníkem. Zasáhlo nás to všechny a zápas se nakonec neuskutečnil. Je nám to nesmírně líto, odešel mladý chytrý člověk," vyjádřil se fotbalový klub TJ Družstevník Špačince.

Při druhé nehodě zahynul chlapec

Ve čtvrtek se stala tragická nehoda u Vranova nad Topľou v Prešovském kraji. Třicetiletá žena vyletěla s autem ze silnice, to se převrátilo na střechu a skončilo v potoce. Řidiči, kteří jeli kolem, vytáhli z auta tříletého Richarda, který seděl vzadu v autosedačce. K jeho mámě se ale nemohli dostat.

"Zasahující hasiči ve spolupráci s posádkami záchranné zdravotnické služby vysvobodili zaklíněnou osobu z havarovaného vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení a havarované vozidlo zabezpečili proti vzniku požáru," uvedla pro web TVNoviny.sk krajská mluvčí hasičů v Prešově Miroslava Kníšová.

"Jednu osobu jsme po rozšířené kardiopulmonální resuscitaci v kritickém stavu transportovali do nemocnice," doplnila mluvčí záchranářů Alena Krčová. Šlo o třicetiletou ženu, která v nemocnici bojuje o život. Chlapeček bohužel na místě zemřel.

Žena měla podle známých cestovat se synem k rodičům partnera, aby se s nimi vydali na houby. Podle nich vždy jezdila opatrně, proto si tragickou nehodu nedokážou vysvětlit.

Třicetiletá žena vyletěla s autem ze silnice, tříletý Richard zemřel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.