Při explozi na shromáždění islamistů v Pákistánu zemřelo nejméně 44 lidí

Podle vyššího policejního důstojníka Nazira Kána se v době výbuchu na předměstí města Chár konalo shromáždění pořádané stranou JUI-F maulány Fazlúra Rahmána. Byly na něm stovky lidí, píše portál ABC News.

"Okolo byl prach a kouř. Ležel jsem pod několika zraněnými a nemohl jsem vstát. Viděl jsem jen chaos a rozházené končetiny," popsal událost Adam, kterého střepy zasáhly do nohy a rukou.

[chooze:article;value:501571]

Policie následně uvedla, že zranění byli odvezeni do hlavní nemocnice ve městě. Řada z nich je v kritickém stavu a zdravotníci nevylučují, že se počet obětí může ještě zvýšit.

Útok provedl sebevražedný atentátník, který se odpálil poblíž pódia, kde sedělo několik vysokých představitelů strany. Mezi účastníky shromáždění se vmísil navzdory bezpečnostním opatřením poskytnutým stranickými dobrovolníky.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, informoval portál CNN. Pozadí události zůstává i nadále nejasné. Podle jednoho ze svědků se na místě po výbuchu dokonce střílelo. Mezi oběťmi tragédie má být i jeden z tamních lídrů strany JUI-F.

Policie uvedla, že první výsledky vyšetřování naznačují, že za útokem by mohla stát skupina Islámský stát (IS), která působí v Afghánistánu a je nepřítelem afghánského Tálibánu.

Mluvčí strany označil útok jako "útok na Pákistán a na demokracii". Agentura AP upozornila, že Rahmán je považován za duchovního blízkého radikálnímu hnutí Tálibán. Jím vedená strana je součástí současné pákistánské vládní koalice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.