Žádné krveprolití, tvrdil šéf wagnerovců. Při vzpouře zemřelo 13 ruských pilotů

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin obvinil v pátek ruskou armádu z útoku na jeho skupinu a vyzval Rusy, aby se připojili k jeho bojovníkům a vypořádali se tímto způsobem s bezprávím v Rusku. V sobotu ráno poté Wagnerova skupina obsadila vojenské velitelství v Rostově na Donu a žoldáci se vydali směrem na Moskvu.

Prigožin nakonec ale ještě ten den povstání odvolal a ze všeho vycouval. Odůvodnil to tím, že nechtěl, aby byla "zbytečně prolita krev". Podle zahraničních médií je ale vše jinak. "Byla to nejen vágní, ale také klamavá informace. Během povstání bylo zabito 13 ruských pilotů," píše ruský portál Meduza.

[chooze:article;value:510610]

Samotný šéf Wagnerovy skupiny měl svým žoldákům dokonce smrt ruských pilotů přiznat. Zároveň i souhlasil s vyplacením několika desítek milionů rublů příbuzným obětí, uvedl portál Korrespondent. Podle úřadů bylo ve Voroněžské oblasti při přesunu wagnerovců a následné přestřelce poškozeno 19 domů.

Ruské úřady začaly podle informací portálu Meduza vyjednávat s Prigožinem už v pátek večer. Právě tehdy oznámil, že jeho lidé zahajují "pochod za spravedlnost". Kreml si původně myslel, že situaci vyřeší víceméně pokojně. S hlavou wagnerovců se však nedokázal dohodnout. Nařídil proto ruským politikům, aby Prigožina veřejně odsoudili.

Prigožin se přitom v sobotu měl pokoušet spojit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten s ním ale odmítl hovořit. Také vedení Kremlu se ale chtělo vyhnout krveprolití, a tak se do vyjednávání nakonec zapojili i šéf prezidentské kanceláře Anton Vajno nebo tajemník bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Jednání nakonec zastřešila běloruská hlava státu Alexandr Lukašenko.

Rusko čeká nejisté období, protože Putin podle odborníků projevil slabost:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.