Ministr: Poplatek za pohotovost by se měl zvýšit, lidé tam často chodí zbytečně

Poplatek za nemocniční pohotovost by se podle ministra financí Stanjury mohl zvýšit. Aktuálních 90 korun je údajně málo, a to hlavně podle zdravotníků. "Mohu vám garantovat, že ať už sestřičky, nebo lékařky, které se mi věnovaly, mi řekly, že bychom ten poplatek měli zvýšit, protože jsou přetíženy," vysvětlil Stanjura.

Zdravotníci pak z každodenní praxe prý znají případy, kdy lidé na pohotovost vůbec nemusí. To je pak podle ministra v neprospěch těch, kteří pomoc skutečně potřebují. "Ti, kteří dnes a denně slouží, mají podobný názor," dodal.

[chooze:article;value:504403]

​O kolik by se měl poplatek zvýšit, se ale zatím neví. Na řadě je teď prý ministerstvo zdravotnictví. "Předpokládám, že nás s analýzou a možným řešením seznámí co nejdříve," uzavřel Stanjura. Ministerstvo zdravotnictví údajně plánuje návrh o tom, jak by mohly nově fungovat pohotovostní služby, předložit na přelomu května a června.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale kabinet žádné další poplatky ve zdravotnictví zavádět neplánuje. "Ne, nechystáme zavedení poplatku ve zdravotnictví," řekl premiér. "To, o čem se bavíme a co je důležité, je, abychom ve zdravotnictví co nejefektivněji vynakládali s těmi finančními prostředky, které tam jsou," dodal.

Zavádění poplatků ve zdravotnictví prý ale nehrozí. "Nikdo se nemusí obávat, že bychom šli do té varianty zavádění poplatků ve zdravotnictví," uzavřel Fiala. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) ale lidé poplatky přijmou, když jim za to stát nabídne kvalitní zdravotnictví.

[chooze:article;value:503835]

​"Regulační poplatky jsou naprosto zásadní věc, bez ní nelze ovlivňovat příliv pacientů do zdravotnických zařízení, ale musí mít přiměřenou výši a musí v sobě mít nějaký sociální polštář," řekl Svoboda.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice v tuto chvíli není žádný konkrétní návrh o zvyšování poplatků na stole. "Ale za ministerstvo zdravotnictví se rozhodně žádné diskuzi nebráníme," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.